◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

EXCLUSIV! Miracol de Pasti, la Spitalul Judetean Timisoara! Medicii au salvat o femeie de la paralizie folosind o metoda revolutionara

TIMISOARA. O echipa de medici de la Spitalul Judetean Timisoara a reusit sa salveze o pacienta care suferise un accident vascular cerebral folosind o metoda revolutionara. Acum, medicii se lupta pentru ca metoda, practicata deja pe scara larga in Occident, sa devina o rutina si la noi in tara.

Totul a inceput joi seara, in jurul orei 18.00, cand o femeie de 62 de ani, dintr-o localitate de langa Lugoj a suferit un accident vascular cerebral ischemic. Cand au observat ca, dintr-o data, femeia nu mai poate vorbi si nu isi poate misca mana stanga, membrii familiei a sunat imediat la 112.

Femeia a fost transportata de urgenta la Timisoara si, in timp ce era pe drum, o intreaga echipa de medici de la Timisoara s-a pus in miscare pentru a incepe procedura revolutionara care, daca ar fi o procedura uzuala si la noi, ar salva nenumarate vieti.

Ajunsa la Spitalul Judetean dupa o ora, femeia a trecut mai intai prin investigatiile imagistice absolut necesare, iar la orele 21:00, cand trecusera trei ore de la aparitia primelor semne de paralizie, pacienta era in sfarsit pregatita sa intre in operatie.

„Familia a inteles gravitatea momentului si ne-a dat acceptul sa intervenim”, povesteste doctorul timisorean Cristian Mihalea, medic specialist la un spital din Paris. Este unul din putinii doctori din Romania care stapaneste procedura de emolizare a anevrismului cerebral sau cea de tromboctemie mecanica cu stent-retriever.

„Operatia in sine a durat o ora si jumatate si a decurs perfect. Am reusit sa extragem trombosul care era amplasat pe un vas cerebral principal. Pacienta a reactionat foarte bine, nu are ischemie iar paralizia care se instalase pe partea stanga a disparut. Mai prezinta mici tulburari de vorbire, dar se va recupera complet in circa o saptamana”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro dr. Cristian Mihalea.

Timisoara mai are un medic specializat, doctorul Raoul Pop, in prezent la Strasbourg, membru al aceleiasi echipe cu care s-a inceput acest tip de procedura.

Metoda folosita este una extrem de delicata si de precisa. Practic, doctorul introduce un stent in vasele sanguine si inainteaza cu el pana la creier, unde este localizat cheagul de sange. Odata ajuns la acesta, stentul se deschide si se lipeste de el, iar dupa cateva minute poate fi tras afara, eliberand astfel vasul sanguin blocat. Daca interventia se face la timp, circulatia sangelui in creier revine la normal, iar neuronii sunt salvati de la moarte. Insa este absolut vital sa se intervina in perioada critica de 3-6 ore de la aparitia primelor semne, altfel, neuronii mor si paralizia se permanentizeaza.

Boala este una dramatica. Daca nu se intervine adecvat, in cel mai „bun” caz, pacientul sufera o paralizie cu care ramane pentru tot restul vietii. Insa, in foarte multe cazuri, pacientii isi pierd viata.

Este a treia cauza de mortalitate in Europa si a doua in Romania. Pentru ca operatia trebuie facuta intr-un timp cat mai scurt de la aparitia primelor simptome, este necesar ca medici de mai multe specialitati sa fie extrem de bine coordonati si pregatiti sa intervina.

Procedura a fost aplicata pentru prima data la Timisoara in 2014, insa acum doctorii spun ca Spitalul Judetean se lupta pentru a deveni o operatie de rutina, capabila sa salveze multe vieti.

„Se invata foarte greu, riscurile sunt mari, trebuie sa ai o mana foarte fina iar odata invatata trebuie si practicata, altfel se pierde indemanarea”, explica doctorul Mihalea.

Impreuna cu colegii de la Judetean si-a propus sa aduca metoda si la Timisoara, numai ca formarea unei echipe specializate dureaza mult timp.

„Avem perspective foarte bune. Am reusit sa trimitem un coleg la specializare, la Strasbourg, iar la nivel central am avut parte de sustinerea secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, doctorul Dorel Sandesc. Managerul Marius Craina s-a batut pentru ca Spitalul Judetean Timisoara sa fie inclus in programul APAVC, finantat de Minister. Este un program care sustine aceasta metoda, care se aplica doar la Targu Mures. Acum va intra si Timisoara si Bucuresti”, mai explica medicul Mihalea.

Marea problema a interventiei este legata de costuri. Doar consumabilele ajung la 5.000 de euro, insa aceasta cifra este derizorie in raport cu beneficiile, spun medicii. ‘Acel stent este scump, noi am avut unul donat din Franta, insa a fost o exceptie. Eu sper ca pe viitor, Ministerul Sanatatii prin programul APAVC sa acopere cheltuielile. Desi aparent par mari, ele sunt mult mai mici decat costurile pe care statul le suporta cu acesti pacienti care paralizeaza si trebuie sustinuti material pe tot restul vietii, ei fiind imobilizati. Iar beneficiile sociale sunt enorme”.
Echipa de doctori pluridisciplinara a fost formata din Cristian Mihalea – medic neuroradiolog interventionist – Paris, Adrian Tutelca – medic radiolog, Dan Mihoc – medic rezident radiologie interventionala – Strasbourg, Catalin Juratu – medic radiolog, Lucian Tandara – medic specialist medicina de urgenta UPU-SCJUT, Dorian Dragulescu – medic specialist medicina ATI, Adriana Dance – medic specialist neurolog SCJUT, sustinuti de colegii lor de la Spitalul Judetean Timis, iar logistica necesara si coordonarea echipei multidisciplinare nu s-ar fi putut face fara implicarea directa si in timp util a managerului Marius Craina.

Prognosticul echipei operatorii este ca pacienta salvata ca prin miracol, in Saptamana Mare, va pleca acasa pe picioarele ei in doar cateva zile.

Opinia Timisoarei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *