◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Escaladarea antisemitismului în România

Ultimele săptămâni au adus în România o suită nemaiîntâlnită până acum și îngrijorătoare de manifestări antisemite, care ridică legitima întrebare dacă țara noastră va continua să fie o insulă de liniște pentru comunitatea evreiască în agitatul context european, sau va urma tristul exemplu al unor țări vestice.

Actele revoltătoare de antisemitism au debutat cu declarația viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu, că Lipscaniul este „o zonă plină de românism”, „vascularizată în istoria noastră, a românilor” deci, unde Muzeul al Evreilor și al Holocaustului nu și-ar avea locul, iar Roxana Wring (USR) a explicat abținerea sa și a altor șase consilieri USR de la vot prin faptul că Muzeul Național al Evreilor și al  Holocaustului ar fi mai potrivit în Cartierul evreiesc, decât în plin centrul Bucureștiului. Amintim că, în timpul celui de-al doilea război mondial, exista conceptul de judenfrei, adică liber de evrei, cum dorește viceprimarul să fie Lipscaniul.

După o săptămână, tot Aurelian Bădulescu a declarat că va face toate demersurile pentru a lua „aprobările necesare pentru a face un bust mareșalului Antonescu în București”, pentru că „mareșalul Antonescu face parte din istoria României, alături de Zelea Codreanu și de evreii care au fost masacrați și omorâți de naziști”. O astfel de alăturare a călăilor cu victimele este jignitoare nu numai pentru memoria celor decedați în Holocaust, ci și pentru întreg poporul evreu, oriunde ar trăi. Dacă s-ar materializa, inițiativa viceprimarului Bucureștiului ar constitui o infracțiune, conform legislației române în vigoare.

Mai mult decât atât, la protestele care au urmat, Aurelian Bădulescu i-a răspuns directorului Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în spiritul sloganului fascist „jidanii la Palestina”: „Recomandarea mea este să vă întoarceți de unde ați venit, să mă lăsați să am eu grijă de morții neamului meu”.

Dar actul antisemit cel mai demn de dispreț, cel mai sfidător și revoltător a avut loc la Huși, unde au fost vandalizate 73 de morminte din cimitirul evreiesc. „În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi al celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea aducerii în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul Codului Penal şi al legislaţiei speciale”, se arăta în comunicatul FCER. Cimitirul a fost vizitat și de deputatul comunității evreiești, Silviu Vexler, însoțit de reprezentanți la vârf ai autorităților locale ale județului Vaslui și de alți doi deputați. „Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte? Răutatea, prostia, lipsa de educație? Ele reprezintă doar catalizatorul. Ura, în cea mai mizerabilă și absurdă formă, este singura explicație pe care o întrevăd pentru această crimă”, afirma deputatul Silviu Vexler, arătând că „acest moment atroce și dureros în același timp este un atac la adresa tuturor evreilor și a demnității umane de bază”. Au protestat președintele Klaus Iohannis, care a făcut apel la autorități „să acționeze cu fermitate în vederea soluționării acestor cazuri, prin identificarea și sancționarea celor vinovați”, premierul Viorica Dăncilă, care a promis „că au fost luate toate măsurile administrative pentru identificarea și sancționarea celor responsabili”,  Ambasada SUA, PNL, dar asta nu l-a împiedicat pe primarul Hușiului, Ioan Ciupilan, să declare că nu poate da vina „nici pe o acţiune de antisemitism, nici pe o mână criminală”, deoarece „nu ştim dacă e din cauza alunecărilor de teren, a vântului, a unei mâini”!

Pentru completarea tabloului manifestărilor antisemite din ultima vreme, mai adăugăm  că firma RoStar își promovează produsele prin întrebări „de cultură generală” despre Adolf Hitler, iar o societate din Prahova și-a afișat la poartă inscripția de la Auschwitz „Munca te va elibera” (Arbeit Macht Frei).

La această tristă și revoltătoare enumerare trebuie să mai adăugăm un element foarte recent, din ziua de 10 aprilie 2019, și anume vandalizarea fațadei Sinagogii din Sighet, pe care a fost desenată o zvastică.

Astfel, putem înțelege de ce ultimele săptămâni au fost revoltătoare, jignitoare și îngrijorătoare pentru comunitatea evreiască din România. Dar mai trebuie înțeles și că Holocaustul s-a deosebit de celelalte genociduri înregistrate de istorie, toate tragice și revoltătoare, prin aceea că numai în cazul evreilor a fost conceput un sistem organizat de eliminare fizică a întregului popor evreu, denumit Soluția Finală, pusă în practică prin tehnici industriale de omor.

Este motivul pentru care trebuie făcute toate eforturile pentru ca astfel de tragedii să nu se repete, iar autoritățile publice implicate în cercetarea faptelor să aducă adevărul în fața opiniei publice din România și din lume.

Dr. Aurel Vainer

                                                                     Președintele Comitetului Director

   al Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *