◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Jurnaliștii, între restricțiile de mișcare și accentuarea declinului financiar

Ca și cum nu erau destule neajunsurile profesionale pe care trebuie să le depășească jurnaliștii, pandemia curentă îi aduce într-o situație extrem de dificilă din perspectivă profesională. Toate acestea într-o vreme în care nevoia de informare corectă, profesionistă, este mai acută decât oricând.

Jurnaliștii europeni sunt afectați de restrângerile libertății de mișcare și de informare. Autoritățile centrale din foarte multe țări au ales să centralizeze și să controleze la sânge informația, accesul presei la evenimente și la decidenți fiind foarte limitat, notează euobserver.com. În paralel continuă declinul financiar al profesiei, care luptă de mult timp cu dificultăți economice majore și care are în față spectrul agravării acestora într-o perioadă economică următoare care nu va fi blândă cu nicio economie a lumii. „Lucrurile vor deveni tot mai complicate pentru jurnaliști, dar, în același timp, rolul acestora va fi critic în actualele condiții de criză a pandemiei, întrucât lor le revine misiunea de a furniza informații viabile opiniei publice, de a obliga oficialitățile la transparență instituțională și de a le readuce aminte în permanență de angajamentele pe care și le-au luat față de cetățeni”, punctează Tom Gibson, purtător de cuvânt al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, de la Bruxelles.

Potrivit organizațiilor de monitorizare a stării presei și jurnalismului, profesioniștii din domeniu trebuie să adauge și restricțiile generate de pandemie pe lista provocărilor pe care le au în față în ultima vreme și dintre care se remarcă dificultățile financiare, mediul ostil de lucru în multe state, atacurile din partea reprezentanților puterii, izolarea în care lucrează în cazul în care nu sunt „pe linie”. Deși la nivel declarativ și de la înălțimea conducerii Comisiei Europene se consideră că „este mai important ca niciodată ca jurnaliștii să-și poată face meseiria fără constrângeri și precis, pentru a fi contracarată dezinformarea”, în puține cazuri se trece și la acțiune la vârful statelor membre. Una dintre excepții este Danemarca, al cărei Guvern a decis alocarea a 24 milioane de euro pentru salvarea presei locale, vitală pentru informarea corectă a publicului din toată țara. „Schema de ajutor urmează să compenseze pierderile de venituri din publicitate. Presa este parte a democrației noastre”, argumentează ministrul danez al Cuturii, Joy Mogensen.

Pe lângă constrângerile financiare, organismele internaționale de monitorizare a presei atrag atenția asupra faptului că cenzura este accentuată în contextul pandemiei, scrisoarea deschisă adresată Consiliului Europei punctând cu exemplul Ungariei, care amenință cu închisoarea promovarea de știri false, măsură care poate fi în paralel și un pretext de a-i elimina din spațiul public pe unii jurnaliști care încearcă să explice publicului ceea ce se întâmplă. De asemenea, este semnalat pericolul reprezentat de atitudinea autorităților din Cehia și Slovenia, care au anunțat că vor suspenda complet prezența fizică a presei la informări.

 

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *