◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Partidul Român din Serbia cere României să insiste la guvernul Serbiei pentru a fi respectate drepturile românilor

Medicul Ion Sfera, preşedintele Partidului Român din Serbia, spune că se simte abandonat de ţara mamă, România: românilor din țara vecină și ”prietenă” nu numai că li se încalcă drepturile fără probleme de către autoritățile sârbe, dar, în general, nici nu li se recunosc aceste drepturi fundamentale, așa cum li se recunosc sârbilor din România.

De aceea apelul medicului Sfera este următorul: ”Guvernul României să insiste la guvernul Serbiei pentru a fi respectate drepturile omului (ale românilor) și valorile europene pe bază de reciprocitate…!”

ZdV: Domnule Ion Sfera, se poate vorbi de un război româno-sârb în Serbia și cum decurge acestea, dacă există?

Ion Sfera: Obiectiv, în Serbia, tragedia românilor se perpetuează de decenii în felul următor : există români de interes agreați de orice guvernare sârbească și români cu coloană vertebrală lăsați în voia sorții. Apocalipsa românilor din Serbia a început din anul 1919 și până astăzi.

ZdV: Cum vedeți rezolvarea acestei probleme?

I.S: Este nevoie de adoptarea unei strategii durabile și sustenabile a guvernului României, legată de situația romanilor din Serbia indiferent de guvernanții aflați la guvernare. 

Identificarea “românilor de  interes” care sunt ușor de identificat la fel și ignorarea acestora. De asemenea este nevoie ca România să insiste la guvernul Serbiei pentru a fi respectate drepturile omului (a românilor) și valorile europene pe bază de reciprocitate: așa cum sunt respectate drepturile sârbilor din România, așa să fie respectate drepturile românilor din Serbia. E varianta cea mai corectă.

În al treilea rând, trebuie insistat la Corpul Diplomatic Român din Serbia pentru a fi identificate problemele românilor și de ce sunt încălcate aceste drepturi.

ZdV: Dar exista vreun sprijin concret din partea guvernului României pentru românii din Serbia?

I.S: Unicul sprijin pe față a fost când fostul președinte, Traian Băsescu, a condiționat cu blocarea aderării Serbiei la Uniunea Europeană, dacă nu se respectă drepturile românilor din Serbia. În rest apă de ploaie ad-hoc.

ZdV: Domnule dr. Ion Sfera, ce semnificații are cuvântul “vlah” utilizat cu încăpățânare de guvernul Serbiei când e vorba de români?

I.S: Chestiunea denumirii de “vlah” este o momeală care a indus în eroare copiii și tineretul român din Serbia pentru a le asigura asimilarea cât mai grabnică. Denumirea de “vlah” a fost o armă cu care sârbii aproape un secol au dezamăgit și dezorientat populația de origine românească, învățând-o că românii din Serbia nu sunt români, că românii sunt doar în România.

ZdV: În ce zone ale Serbiei românii sunt cei mai lipsiți de drepturi ?

I.S: În sud-estul Serbiei, dar nu numai. Tot mai frecvent și agresiv se întâmplă și în Voivodina.

ZdV: Care ar fi responsabilitatea sau vina conducătorilor românilor din Serbia față de această situație dramatică?

I.S: E vorba de interesul personal definitiv. Când te uiți există o grămadă de ONG-uri și partide cu scopul major de a-l deruta pe bietul român și toate acestea sunt formate și susținute cu un singur scop: de a reduce minoritatea română la o etnie care dansează și cântă.

ZdV: Așadar, în războiul româno-român de care se tot vorbește de multă vreme, cine e vinovatul?

I.S: Guvernanții și ” românii” care, orbește, îndeplinesc toate temele de casa impuse de aceștia. Ceilalți, aceia care se opun, sunt expuși celor mai oribile șantaje. Să nu-l uităm pe Sandu Timoc, care a fost nevoi să fugă din Serbia, viața dânsului a fost o adevărată golgotă. A murit în Timișoara acum câțiva ani, luptând pentru drepturile românilor din Serbia.

ZdV: De ce?

I.S: Povestea lui este lungă, se poate accesa pe net. Este o oglinda a comportamentului autorităților sârbești față de români din Timoc.

ZdV: În concluzie, romanii din Serbia se bucura de drepturi de care se bucură sârbii din România?

I.S: Nuu, nici pe aproape!

 

ziuadevest.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *