default-logo

Academia Română de Ceasornicărie, școală după model elvețian, premieră pentru învățământul dual românesc

Târgul de Meserii organizat de Primăria Municipiului București (11-14 aprilie, Circul MetropolitanBucurești) debutează cu o premieră absolută: absolvenții de gimnaziu pot alege acum, dintre numeroasele oportunități de carieră oferite de școlile profesionale din Capitală, una cu totul special: Academia Română de Ceasornicărie (ARC), proiectul educațional inovator creat după modelul școlii elvețiene și beneficiind de susținerea industriei de profil din Elveția, își propune să pregătească o generație de ceasornicari specializați pentru piața națională și internațională a orologeriei de lux. Cursurile sunt gratuite, sunt organizate în parteneriat cu Liceul Tehnologic Ion I.C. Brătianu – București și durează 3 ani.
Conform unei analize Allied Market Research, piața globală a ceasurilor de lux a fost evaluată la 43.661,8 milioane de dolari în 2019 și se estimează că va ajunge la 51.317,3 milioane de dolari până în 2027. Creșterea cererii pune presiune pe industria orologeră: angajatorii, nu doar din România, ci și din Europa de Vest, în special Elveția, vorbesc de multă vreme despre o criză a reparatorilor. Meseria modernă de ceasornicar este în acest moment apogeul științei și practicii micromecanice. Iată ce companii prestigioase sunt dispuse să îi școlească pe tineri direct de pe băncile școlii pentru fabricarea și întreținerea ceasurilor de mii de euro și să le ofere diferite burse.
ARC își propune să formeze și să îndrume prima generație de ceasornicari români specializați în ceasuri elvețiene, high-end. Pe lângă Liceul Tehnologic „Ion I.C. Brătianu”, cel mai important parteneriat ARC, din punct de vedere educațional, este cu cea mai faimoasă școală internațională de orologerie din Elveția, WOSTEP – Neuchatel, după al cărui model educațional vor fi instruiți și elevii români. Programa de învățământ pentru perioada de instruire practică și orele de laborator este preluată din Elveția și adaptată cerințelor autohtone, astfel încât specializarea de ceasornicar este acreditată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, acreditare valabilă în România și Uniunea Europeană.
Mihai Ceciu, proprietar și fondator HOROLOGIVM: ,,HOROLOGIVM, inițiatorul acestui proiect educațional, susține planurile viitoare prin oferte de muncă imediate și sigure, în cadrul echipei noastre și ale partenerilor noștri, pentru absolvenții învățământului dual cu specializarea ceasornicar, învățământ sponsorizat de asociația ARC – Academia Română de Ceasornicărie, sperând astfel să creștem împreună prima generație de ceasornicari profesioniști! Programe școlare elvețiene, burse generoase, traininguri în Elveția, la cele mai faimoase firme de ceasuri elvețiene, angajare sigură, imediată și foarte avantajoasă după finalizarea studiilor, în țară sau străinătate, sprijin în deschiderea propriului business după terminarea studiilor (pentru cei cu înclinații antreprenoriale), practică pe ceasuri/mecanisme exclusiv elvețiene și cursuri susținute de specialiști din Elveția și România sunt promisiunile noastre pentru cei care vor lua în considerare cariera de ceasornicar.”
Florin Niculescu, proprietarul companiei elvețiene Tavannes Watch Company: ,,Reintroducerea în România a învățământului profesional pentru meseria de ceasornicar e un proiect care e foarte important pentru mine. Fiind român și activând în industria orologeră elvețiană de peste 20 ani, îmi doresc sa vad cât mai mulți specialiști romani care fac diferența în această lume a luxului și perfecțiunii. Când un român devine proprietarul uneia dintre cele mai importante manufacturi elvețiene de mecanisme, așa cum e Tavannes, atunci este clar că specialiștii români își pot pune amprenta pe istoria orologeră elvețiană, iar proiectul ARC urmărește exact asta.”
Târgul de Meserii organizat de Primăria Municipiului București între 11 și 14 aprilie reunește liceele cu profil dual și 33 de companii de top ce vor oferi timp de patru zile elevilor bucureșteni posibilitatea de a descoperi beneficiile sistemul de învățământ dual.
Zilele Porților Deschise
12-14 aprilie
Zilnic, între orele 10.00-14.00
• Prezentare condiții de lucru, avantaje, oportunități
• Turul laboratorului HOROLOGIVM
• Proiecții video, demonstrații în timp real
• Q&A cu fondatorul programului, Mihai Ceciu
Înscrieri la contact@academiadeceasornicarie.ro
Mai multe informații despre proiectul Academia Română de Ceasornicărie pe:

Home


Facebook Academia de Ceasornicărie
Instagram Academia de Ceasornicărie

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*