◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Autoritățile din Filipine intensifică atacurile împotriva jurnalistei Maria Ressa, deținătoare a Premiului Nobel pentru Pace

Înaintea alegerilor din Filipine, care vor avea loc pe 9 mai, statul și-a intensificat atacurile împotriva laureatei Nobel Maria Ressa și a instituției de știri pe care o conduce, Rappler, informează organizația Reporteri fără frontiere (RSF). „Această escaladare dramatică a hărțuirii Mariei Ressa și Rappler evidențiază nevoia urgentă ca Filipine să depenalizeze calomnia și să elimine legile care sunt abuzate în mod repetat pentru a persecuta jurnaliştii ale căror relatări dezvăluie faptele publice. Încercările flagrante ale statului de a suprima serviciile Rappler de verificare a faptelor legate de alegeri sunt o încercare inacceptabilă de a înșela publicul cu privire la dreptul său la informații exacte, care este esențial în timpul alegerilor”, susține Comitetul de Coaliție Hold the Line.
14 noi plângeri de calomnie cibernetică au fost depuse împotriva lui Rappler în ultimele săptămâni, numind mai mulți jurnaliști și sursele lor în legătură cu reportajele despre pastorul președintelui Rodrigo Duterte, Apollo Quiboloy, care se află pe lista „celor mai căutați” a FBI, și a opt dintre adepții săi. Quiboloy și asociații săi au fost acuzați de conspirație pentru a se angaja în trafic sexual prin forță, fraudă și constrângere; traficul sexual de copii; fraudă de căsătorie; fraudă și utilizarea abuzivă a vizelor; diverse infracțiuni de spălare a banilor. Compania Sonshine Media Network International (SMNI) a lui Quiboloy, care a atacat jurnalişti independenţi şi posturi de ştiri care relatează critic despre administraţia Duterte, a primit recent o licenţă TV din partea guvernului.
În plus față de aceste cazuri, Ressa a fost numită personal ca unul dintre cei 17 reporteri, editori și directori și șapte organizații de știri în plângerile de calomnie cibernetică aduse de ministrul guvernului Duterte, secretarul pentru Energie Alfonso Cusi. El susține că Ressa și ceilalți „l-au acuzat în mod public de greșeală” și cere fiecăruia să-i plătească 200 de milioane de pesos (aproape patru milioane de dolari) daune. Ressa nu a scris articolul publicat de Rappler.
Dacă autoritățile aleg să urmărească aceste cazuri, acestea vor deveni acuzații penale cu pedepse de închisoare. După ce a fost deja condamnată pentru o acuzație penală de calomnie cibernetică, cu mai multe alte cazuri legale preexistente, Ressa a depus mărturie în fața Senatului SUA despre hărțuirea legală de către stat pe care o experimentează: „Aș putea merg la închisoare pentru tot restul vieții mele. Pentru că refuz să nu mai fac meseria mea de jurnalist. Pentru că Rappler ține linia și continuă să protejeze sfera publică”, a spus ea.
În paralel, Rappler se confruntă cu o altă provocare juridică, procurorul general al Filipinelor solicitând Curții Supreme să anuleze acordul Rappler de verificare a faptelor cu Comisia Electorală (COMELEC). Drept urmare, această colaborare între Rappler și COMELEC, menită să contracareze dezinformarea asociată cu sondajul prezidențial, a fost oprită temporar.
„Acest nou val de cazuri și plângeri, care reprezintă un atac flagrant la adresa libertății presei, este conceput pentru a submina munca esențială de verificare a faptelor și raportare critică în timpul alegerilor – acte care ajută la menținerea integrității proceselor democratice. Rappler trebuie să aibă voie să îndeplinească serviciul public esențial de dezvăluire a minciunilor, în special în perioada electorală, chiar și atunci când acestea se dovedesc dăunătoare din punct de vedere politic pentru cei de la putere”, susține Coaliția.
Filipine se află pe locul 138 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 al RSF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *