◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor: „Există o comunitate în creștere de jurnaliști în exil, care nu pot face această muncă în ţara lor”

Democrațiile nu pot supraviețui fără o presă vigilentă și independentă, în timp ce puternicii zilei care operează în umbră nu vor ca secretele lor să iasă la iveală. Ca urmare, „observam un număr record de jurnalişti închişi şi ucişi în întreaga lume”, susține Carlos Martinez de la Serna, director în cadrul Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).
Acoperirea războiului și dezvăluirea corupției guvernamentale este periculoasă. Mai mulți jurnaliști au murit deja acoperind Războiul din Ucraina, alții au pierit în alte zone de conflict; la nivel global, 66 de reporteri sunt în prezent dispăruți și 293 de jurnaliști au fost închiși în 2021.
„Jurnaliştii care investighează corupţia politică sunt cei care sunt de obicei ţinte, din cauza muncii lor”, a spus Martinez. Dar există o nouă tendință: CPJ a documentat anul trecut 47 de cazuri când jurnaliştii au fost închişi pentru că au raportat așa-numite „ştiri false”. Martinez susține că în unele țări sunt folosite legi vechi pentru a aresta reporterii în numele așa-ziselor „știri false”, iar noi legi menite să controleze informațiile vizează în mod special reporterii.
Cel mai recent exemplu este o nouă lege rusă, care impune restricții privind utilizarea cuvântului „război” și amenință cu pedepse de până la 15 ani pentru orice povești care contravin versiunii guvernului rus asupra evenimentelor din Ucraina. Mai multe organizații de știri nu mai relatează de la Moscova. „Știrile false au cel puțin două componente: una este crearea deliberată de propagandă, care încearcă să semene cu știrile reale, iar cealaltă este încercarea tuturor tipurilor de oameni, în special politicieni din întreaga lume, de a submina jurnalismul, încercând să clasifice drept falsă orice informație care nu le convine”, susţine Martinez.
De asemenea, potrivit CPJ, majoritatea cazurilor de jurnaliști uciși nu sunt niciodată rezolvate. „Uciderea unui jurnalist a ajuns să nu mai fie o problemă. Ucigașii acționează fără teamă că vor fi urmăriți penal. Există un ciclu continuu de ucidere a jurnaliştilor şi impunitate”, atrage atenţia Martinez.
CPJ a lansat o campanie globală pentru a atrage atenția asupra războiului împotriva reporterilor din cauza știrilor pe care le transmit. „Există o comunitate în creștere de jurnaliști în exil. Devine o caracteristică a lumii noastre. Avem jurnalişti care raportează despre ţările lor din altă parte pentru că nu pot face această muncă în ţara lor”, a spus Martinez.
A cere socoteală autorităților este foarte dificil atunci când guvernele mint în legătură cu faptele și nu există acces la informațiile publice care să contrazică povestea oficială. „Deșertul știrilor continuă să avanseze. În Columbia, de exemplu, 60% dintre orașe nu au posturi de știri locale. Trei sferturi din Argentina, 14 milioane de brazilieni și cinci milioane de venezueleni trăiesc în orașe fără jurnalism local”, susține Ricardo Trotti, este director executive Asociația Interamericană de Presă.
Știrile locale din America de Nord au suferit, de asemenea, un declin vertiginos. 240 de branduri de știri au dispărut în Canada între 2005-2021 și peste 2.000 de ziare s-au închis în SUA, notează tntribune.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *