◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Corint Media a dat în judecată Microsoft pentru utilizarea conținutului de presă

Corint Media a pus în aplicare dreptul editorilor de presă împotriva Microsoft – o acțiune în justiție care vine după peste doi ani de discuții privind acordarea de licențe pentru utilizarea conținutului de presă, informează EURACTIV.
Consiliul de supraveghere al corporației europene de licențiere Corint Media a împărtășit decizia de a întreprinde acțiuni legale împotriva Microsoft pentru utilizarea conținutului de presă. După cum a afirmat corporația, acest pas a fost făcut „după mai bine de doi ani de discuții fără niciun rezultat acceptabil cu privire la o remunerație adecvată pentru utilizarea conținutului de presă de către Microsoft Bing și MSN”.
Corint Media reprezintă drepturi de autor și drepturi adiacente pentru posturile private de televiziune și radiodifuziune germane și internaționale, precum și pentru numeroase edituri de presă.
Potrivit rapoartelor media, Corint a cerut 20 milioane de euro pentru utilizarea conținutului de presă pentru 2022, în timp ce Microsoft a oferit 700.000 de euro. În conformitate cu Directiva europeană privind drepturile de autor în piața unică digitală, editorii de presă ar trebui să primească o remunerație financiară adecvată pentru conținutul lor în schimbul licențelor. Cu toate acestea, deoarece este, de asemenea, în interesul editorilor de presă să obțină o expunere la știri prin intermediul unor platforme cunoscute, argumentarea pentru o taxă echitabilă de licență este foarte complicată.
Reprezentanții Corint Media au numit „contradictoriu” comportamentul Microsoft în ceea ce privește ceea ce ei consideră o ofertă scăzută. Markus Runde și Christoph Schwennicke, directori generali ai Corint Media, susțin că „discrepanța clară dintre declarațiile publice ale conducerii Microsoft și practica reală este uluitoare. Public, compania și-a declarat în repetate rânduri sprijinul pentru diversitatea presei și a anunțat că va onora drepturile de protecție a presei prin efectuarea de plăți. Din păcate, realitatea este complet sub acest anunț”.
Microsoft a încheiat acorduri de licență cu editorii din 2014. „Rămânem angajați să găsim soluții viabile pentru editori, inclusiv cei reprezentați de Corint, care să asigure o presă puternică și independentă, care este esențială pentru democrație”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft, pentru EURACTIV.
În Germania, încercările de a pune editorii de presă într-o poziție mai bună prin intermediul legilor privind drepturile de autor au fost deja făcute înainte de Directiva privind drepturile de autor la nivelul UE. Cu toate acestea, rezultatele au fost „dezamăgitoare”, potrivit dr. Eleonora Rosati, profesor de drept IP și director al Institutului pentru Proprietatea Intelectuală și Dreptul Pieței de la Universitatea din Stockholm. De exemplu, în 2013, Curtea de Justiție a UE a declarat că legile privind drepturile de autor din Germania care restricționează capacitatea motoarelor de căutare pe internet de a reproduce conținutul produs de editori au fost considerate „neaplicabile”.
Purtătorii de cuvânt ai Corint Media estimează că procedura în instanță va dura mai puțin de un an. Directiva privind drepturile de autor urma să fie implementată de statele membre UE în iunie 2021. În Germania, Legea privind furnizorii de servicii de copyright a intrat în vigoare imediat după termenul limită, 1 august 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *