◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Elveția își pune la punct adăposturile antiatomice

Invadarea Ucrainei de către Rusia a trezit interesul față de adăposturile din beton ale Elveției, construite în timpul Războiului Rece, cu suficient spațiu pentru a-i adăposti pe toți cei din țară.
Începând cu anii 1960, fiecare municipalitate elvețiană a trebuit să construiască buncăre antiatomice pentru rezidenți – și sunt obligatorii în casele mari și clădirile rezidențiale, informează euronews.com. „Cred că acest sistem de adăposturi are sens. Ne amintim de problemele care au apărut la Fukushima pentru că a fost o perioadă în care Camerele Federale au vrut să elimine adăposturile, dar apoi s-a întâmplat Fukushima. Ne dăm seama că există centrale nucleare în Elveția și în Europa. Deci da, acest lucru este util, a fost concepute pentru asta și cred că trebuie să le păstrăm, cel puțin cu ceea ce se întâmplă în lume, trebuie să le menținem într-o stare de pregătire”, spune Marie-Claude Noth-Ecoeur, care conduce serviciile de securitate civilă și militară în regiunea muntoasă din sudul Wallis.
Adăposturile au devenit parte integrantă a identității elvețiene, la egalitate cu faimoasa ciocolată, băncile și ceasurile țării.
În ultima vreme, spațiile subterane au fost adesea folosite pentru depozitare sau ca pivnițe bine protejate. Dar sunt privite într-o lumină nouă după izbucnirea războiului din Ucraina. „Oamenii descoperă că Ucraina este foarte aproape”, spune Noth-Ecoeur, care conduce serviciile de securitate civilă și militară în regiunea muntoasă din sudul Wallis.
Țara alpină s-a angajat că fiecare rezident va avea un spațiu de adăpost, dacă este necesar. Pentru cei 8,6 milioane de locuitori există aproape nouă milioane de spații în 365.000 de adăposturi private și publice.
Vasta rețea de buncăre antiatomice a Elveției are o serie de alte utilizări curente, dar adăposturile pot fi golite și readuse la funcțiunea de bază în termen de cinci zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *