◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Casa Albă a revocat zeci de acreditări de presă

Într-o mișcare fără precedent, Administrația Trump a decis retragerea acreditărilor pentru un mare număr de jurnaliști din Washington. Motivul invocat este acela că reprezentanții presei nu se ridicau la înălțimea unui nou standard impus, consideră editorialistul „Washington Post” Dana Milbank.
Potrivit noii reguli, pentru a vea acces la cele mai importante conferințe de presă, un jurnalist acreditat ar fi trebuit să fie prezent la Casa Albă cel puțin 90 de zile din 180. Concret, aproape tot corpul mass-media acreditat la Casa Albă a „picat” acest test, doar unii dintre profesioniștii mass-media reușind apoi să obțină anumite derogări, dar cu acces mai limitat. Corespondenții „Washington Post” au aplicat, la rândul lor, pentru astfel de premis „de excepție”, dar nu li s-a emis niciunul. „Bănuiesc că acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că sunt un critic al Administrației Trump. Mișcarea este în perfect acord cu politica președintelui de a interzice accesul jurnaliștilor și publicațiilor care nu îi sunt pe plac”, este de părere editorialistul.
În acest context, foarte mulți reprezentanți ai presei se tem de acțiuni concertate după incidentul din noiembrie 2018, când reporterul CNN Jim Acosta l-a presat pe președintele Trump cu întrebări la care acesta nu dorea să răspundă. În aceeași zi, acreditarea jurnalistului la Casa Albă a fost retrasă. Între timp, postul de televiziune s-a adresat instanței pentru reprimirea permisului și a câștigat, judecătorul considerând că nu s-a demonstrat de ce acreditarea lui Acosta a fost retrasă. Totuși, în interiorul Casei Albe există un organism care permite revocarea acreditărilor de presă după bunul plac. Și oricum, prezența jurnaliștilor la conferințele de presă a devenit „aproape fără sens”, întrucât aceste evenimente au ajuns tot mai rare (unul dintre cele mai recente s-a petrecut la o distanță-record de 58 de zile față de anteriorul).

 Roxana Istudor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *