◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Ziua internațională a asistenților medicali

Ziua internațională a asistenților medicali (International Nurses Day) este celebrata, in întreaga lume, la 12 mai, data ce marchează si ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistentei medicale.

Aceasta zi a fost lansata, in 1974, la inițiativa Consiliului International al Asistenților Medicali. La nivel mondial, este aniversata si Florence Nightingale (1820), care a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe langa Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas in pregătirea profesionala si instituțională a asistentelor medicale, care pana atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. In 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensata cu Medalia de Merit.

Tema anului 2017, stabilita de Consiliul International al Asistentilor Medicali, ”Asistentii medicali — vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila”, subliniaza si recunoaste importanta serviciilor oferite de asistentii medicali atat la nivel local, cat si global, ca fiind esentiale pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila, care au fost adoptate de Organizatia Natiunilor Unite, in 2015, pentru a inlocui Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), dupa cum se mentioneaza pe www.icn.ch.

Acestea contin 17 obiective care acopera o gama larga de probleme de dezvoltare durabila pentru lume, cum ar fi eliminarea saraciei, foametei, imbunatatirea sanatatii si a educatiei, combaterea schimbarilor climatice si multe altele. Cele 191 de state membre ale ONU au convenit sa atinga aceste noi obiective pana in 2030, potrivit www.who.int.

Potrivit Agerpres, Consiliul International al Asistentilor Medicali urmareste prin actiunile sale sa creasca gradul de constientizare, in primul rand, intre profesia de ingrijire medicala a ceea ce reprezinta Obiectivele de Dezvoltare Durabila si, in al doilea rand, in interiorul populatiei, a guvernelor si a altor factori de decizie, din sistemul asistentei medicale care contribuie deja la realizarea dezvoltarii durabile.

Asistentii medicali joaca un rol-cheie in toate institutiile medicale, fiind responsabili pentru bunastarea, siguranta si recuperarea pacientilor. Asistentii medicali isi insusesc o cantitate mare de cunostinte si dispun de abilitati diverse, pentru care sunt necesari multi ani de perfectionare si dezvoltare, lucrand in acest timp in medii dificile, in care stresul extrem reprezinta doar o parte a conditiilor locurilor de munca. Asistentele contribuie la aducerea unei noi vieti in lume, la ingrijirea neobosita a celor bolnavi si raniti.

Evolutia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt urias in ultimele decenii. Cercetarea in domeniul ingrijirilor, tehnologia informatiilor si comunicatiilor, servicii bazate pe aparatura si echipamente medicale extrem de performante sunt cateva dintre provocarile profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltarii profesiilor acestora.
Asistentii sunt de multe ori singurii profesionistii din domeniul sanatatii accesibili pentru multi oameni in timpul vietii lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigura asistenta medicala pentru populatia aflata in zone dezavantajate.

Asistentii medicali pot contribui semnificativ la imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor din intreaga lume prin atentia acordata ingrijirii persoanei suferinde si prevenirii imbolnavirii cronice a acesteia.

Asociatiile nationale ale asistentilor au un rol important in informarea, consilierea, incurajarea si sprijinirea in desfasurarea activitatii a acestei categorii de profesionisti.
In fiecare an Ziua internationala a asistentului medical este marcata in numeroase orase din tara, prin diverse activitati: conferinte, sesiuni, acordarea de premii, dezbateri la care poate participa si un public larg pentru a afla mai multe despre activitatea asistentului medical.

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania celebreaza Ziua mondiala a asistentilor medicali printr-o serie de evenimente si activitati derulate in perioada 5-12 mai atat la nivel national, cat si la nivelul filialelor, in cadrul Saptamanii asistentilor medicali generalisti, a moaselor si a asistentilor medicali.

 

eduasistent.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *