default-logo

POEZIA se naște și sub umbra viței-de-vie

Din orașul natal Drăgășani am primit de la scriitorul Marian Bărăscu o frumoasă antologie de poezie, „Orașul dintre vii – 10 pentru Drăgășani”, volum ce cuprinde un florilegiu de poeme semnate de Marian Bărăscu, coordonatorul antologiei, Teodor Barbu, Gabriela Amzulescu Zidaru, Al. Florin Țene, Aura Stegaru, Valerica Predescu, Laura Roxana Cotiugă, Marian Teodor Popescu, Marian Nicolae și Gheorghe Ciobanu. Volumul apărut la Editura Kitcom, Verguleasa, 2022, se deschide cu o prefață semnată de dr.Mihaela I. Rădulescu, intitulată „Drăgășani-spiritualitate și cultură”, în care autoarea face o analiză pe text a poeziilor cuprinse în volum.
În mișcarea literară din țara noastră, o voce aparte originală o au poeții din municipiul Drăgășani care, majoritatea, au fost sau sunt membrii Cenaclului literar „Gib I. Mihăescu”, înființat în anul 1958, azi condus de poetul și animatorul cultural Marian Bărăscu. Cenaclul din Drăgășani ce poartă numele autorului romanului „Rusoaica” are deja o istorie. În Drăgășanul poetic viețuiesc de mai multă vreme poeți precum Marian Bărăscu, Tudor Barbu, dar și critici cu o activitate deosebită în lumea literară, așa cum sunt Mihaela I. Rădulescu și prof. Ilie Bucă, cel care semnează o interesantă și bine documentată postfață, intitulată „Drăgășani-istorie, tradiție și cultură”.
Fiecare autor este prezent cu o fișă bibliografică scurtă și o fotografie, iar poeziile cuprinse în această bogată antologie, bine realizată din punct de vedere tipografic și estetic, abordează tema vinului, a viței de vie, al taifasului la un pahar cu vin rubiniu, dar și epifania, metempsihoza, extazul clipei și al prieteniei. Nu lipsesc poezii cu teme lirice curat spiritualiste, teme folclorice, din care răsare câte un concetto – Mă doare-ntreaga noapte. Sunt poezii concettiste ce exaltează lumina din struguri, înțeleasă ca un absolut impenetrabil la timp, consubstanțial cu eul. Unele poezii dezvoltă o imaginație barocă și asociativă.

Al. Florin Țene / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*