default-logo

Săracul, împăratul și… metafizica

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 1.Împăratul NAPOLEON BONAPARTE (1769 – 1821), fiind exilat în Insula Sf. Elena, când a simţit că i se apropie sfârşitul vieţii a trimis pe medici de lângă patul său şi a chemat pe preotul său Vignalit şi i-a zis: „Părinte, eu cred în Dumnezeu, fiind crescut în religiunea creştină, vreau să împlinesc orânduirile ce mi le-a poruncit: să mă împărtăşesc cu Sfintele Taine”. Atunci s-a spovedit şi s-a cuminecat. După aceea l-a chemat la sine pe generalul Montholon şi i-a zis: „Ce fericit mă simt că mi-am făcut datoria de bun creştin„. Asemenea fericire îţi doresc şi dumitale în clipa morţii. N-am făcut aceasta în viaţă până eram pe tron, deoarece mărirea ameţeşte pe om. Credinţa însă niciodată n-am pierdut-o. Sunetul clopotelor totdeauna mi-au făcut plăcere și văzând un preot eram pătruns de un duh aparte. Vreau să-i dau lui Dumnezeu cinstea cuvenită: voi ridica un altar în camera vecină şi o să fac adorare (rugăciune) patruzeci de zile. Aşa a murit marele NAPOLEON BONAPARTE”.

 Louis Philippe, comte de Segur (1753 – 1830),

istoric şi diplomat francez.

  1. „RELIGIA şi METAFIZICA (cele despre natură) nu pot fi înţelese de spirite necredincioase şi cu atât mai puţin de spirite batjocoritoare şi cel mai puţin de spirite răzbunătoare şi deloc de spirite telurice (pământeşti). Pe unii oameni îi ţine în viaţă încrederea în Dumnezeu; pe alţii, tăria morală; pe alţii, curajul biologic, un fel curaj fizic; pe alţii, încăpăţânarea; pe alţii, orgoliul; pe alţii, infantilismul; pe alţii, iluzionarea; pe alţii, aventurismul; pe alţii, nesimţirea, platitudinea, amorfismul…(lipsă de formă). Multe lucruri îi fac pe oameni să reziste la mizeria constituţională a vieţii. „Dar cu credinţa religioasă, chiar elementară, nu se poate compara nimic”.

Vasile Băncilă (1897 – 1979),

profesor şi filosof.

  1. NU LĂSAȚI pe cei săraci despuindu-se de puținul ce-l au, pentru a mai adăuga la prisosul celor avuți; „NU LĂSAȚI” ca hoții cei de frunte să fie puși judecători peste greșelile celor mici; „NU LĂSAȚI” ca neștiința, lenea și desfrânarea, născute din puful avuților, să calce în picioare capacitatea și moralitatea ieșite din întunerecul unor minți rătăcite”.

 

Claude Henri de Rouvroy Saint-Simone (1760-1825),

economist, filosof, susținătorul socialismului utopic francez

Părintele Ilie

Despre autor

Lasă un răspuns

*