◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Când oamenii se înșală „pe mâna” liderilor de opinie…

www.rarehistoricalphotos.com

Preotul James Altman, din La Crosse, și-a arătat clar sentimentele cu privire la vaccinuri într-o postare care a apărut în buletinul bisericii. „Nu fiți porcușori de Guineea pentru nimeni. Dumnezeu este în continuare cel mai bun doctor și rugăciunea este în continuare cel mai bun medicament. Pandemia este o păcăleală!”, este titlul articolului în care fața bisericească făcea mai multe afirmații false cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor. Spre deosebire de cazurile similare ale preoților ortodocși români, care nu au suportat nicio consecință pentru opiniile separate de cele ale mai-marilor ortodoxiei românești, peste Ocean episcopia l-a poftit pe preot să demisioneze. Iar enoriașii, din rândul cărora pieriseră oameni în pandemie, au fost pe deplin de acord.

Nu este prima dată când oamenii se înșală grav în legătură cu unele lucruri pe care la un moment dat le dădeau ca sigure. De-a lungul istoriei, au existat concepții greșite pe scară largă, una mai grozavă ca alta. Oamenii au crezut (unii încă o fac…) că Pământul este plat sau că este centrul universului, alți mulți că legile naturii nu vor pemite niciodată zborul omului. 

O credință comună de la începutul secolului al XIX-lea: o călătorie cu trenul are capacitatea să ucidă fătul nenăscut, pentru că uterul femeii însărcinate ar fi căzut pur și simplu la o viteză de 80 de kilometri pe oră. 

Atunci când iluminatul electric a început să se extindă, „experții” considerau că iluminarea caselor pune în pericol femeile și copiii, informând prădătorii cine este acasă noaptea. Și când automobilele au căpătat impuls, la începutul anilor 1900, mulți au considerat că femeile, considerate predispuse la leșin, slăbiciune fizică și crize de isterie, nu ar trebi să aibă voie să conducă. Arabia Saudită a fost de acord încă mai bine de o sută de ani.

Vă amintiți când toată lumea credea că rețelele sociale vor aduce oamenii mai aproape? Facebook era la început o entitate inocentă, care propunea oamenilor o listă personalizată de „prieteni”, acces la gânduri, povești și fotografii. Mai mulți ani și câteva miliarde de utilizatori mai târziu, Facebook, împreună cu cohorta sa de sute de sateliți, au realizat exact opusul. Fără să luăm în calcul aspectele politice și dimensiunile la care a ajuns Facebook, rețeaua a generat, de fapt, una dintre cele mai grave și extinse însingurări din istoria omenirii. 

Nici condamnabilul fumat nu era un pericol cu câteva decenii în urmă. Wilhelm Carl Hueper, director timp de aproape trei decenii al Secției pentru Cancer a Institutului Național al Cancerului din SUA, a dat publicului liber total să fumeze. „Dă-i gâtului o vacanță, fumează o țigară proaspătă”, afișa titlul unei reclame pentru țigări. Atunci când medicii își puneau carierele la bătaie pentru a susține aceste campanii, erau răsplătiți cu… țigări. 

În 1992, Departamentul Agriculturii din SUA a lansat cu mândrie Piramida Alimentară, un triunghi al echilibrului nutrițional. S-a bazat pe recomandările dietetice teribil de greșite ale unui comitet condus de un politician: senatorul democrat și candidatul la președinție din 1972, George McGovern. Împotriva sfaturilor multor medici, la baza piramidei, adică la consum masiv, erau carbohidrații, recomandați în 6-11 porții zilnice. Rezultatul acestei siguranțe nutriționale a unor oameni care se înșelau îngrozitor? Obezitatea este deja epidemie peste Ocean. 

Am aflat astăzi că un senator republican american din Texas, pe nume Louie Gohmert, a sugerat modificarea axei Terrei sau măcar a Lunii ca soluție la schimbările climatice.  Congresmenul a avut proasta inspirație de a lansa propunerea în public, la o reuniune a Serviciului Național pentru Păduri, pe care politicianul l-a poftit să ia inițiativa…

R.I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *