◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cum rămâne cu Premiul Nobel acordat unui susținător al violenței?

Kjetil Tronvoll, profesor la Bjørknes University College, din Oslo, Norvegia, scrie într-un editorial publicat de „The Guardian” despre momentul jenant în care Premiul Nobel pentru Pace îi era acordat unui susținător al violenței. 

Războiul din Etiopia se desfășoară de luni de zile. Mii de oameni au fost uciși și răniți, femei și fete au fost violate de forțele militare și peste două milioane de cetățeni au fost forțați să-și părăsească locuințele. Premierul și laureatul premiului Nobel pentru pace, Abiy Ahmed, a declarat că o națiune care se îndreaptă spre „prosperitate” trebuie „să treacă prin perioade aspre, care vor cauza răni”. Așa a caracterizat ceea ce este considerat un genocid.

Membrii comitetului Nobel au responsabilitate individuală pentru acordarea premiului pentru pace pe anul 2019 lui Abiy Ahmed, acuzat că a purtat războiul din Tigray. Astfel, membrii ar trebui să demisioneze colectiv din pozițiile onorabile de la comitetul Nobel, în semn de protest.

Comitetul a justificat acordarea Premiului Nobel premierului Etiopiei pentru „eforturile sale de a realiza pacea și cooperarea internațională, și în special pentru inițiativa sa decisivă de a rezolva conflictul de frontieră cu Eritreea vecină”. Astăzi, forțele eritreene, împreună cu forțele federale ale Etiopiei sunt acuzate de crime de război și crime împotriva umanității în ceea ce Abiy caracterizează drept „operațiune de aplicare a legii”. SUA l-au criticat pe Abiy pentru epurarea etnică. Infrastructura civilă, spitalele, facilitățile de apă, școlile și universitățile au fost ținte directe ale bombardamentelor. Peste 5,2 milioane de tigraieni, aproximativ 85% din populația regiunii, au nevoie de ajutoare pentru a supraviețui. Asistența alimentară și de urgență din partea ONU și a organizațiilor internaționale este deseori împiedicată de birocrație și de soldații etiopieni și eritreeni. Sute de mii de oameni sunt în pericol să moară de foame în această vară. Experții în drepturile omului consideră că există motive să declare genocid în Tigray. Care este responsabilitatea Comitetului Nobel față de cineva care folosește premiul pentru a legitima genocidul împotriva propriilor cetățeni? Au întreprins o evaluare cuprinzătoare a riscurilor înainte de a da premiul unui prim-ministru în funcție care nu a fost ales democratic, într-o țară care a fost întotdeauna un stat autoritar? Sau este ceva ce Comitetul Nobel nu ar fi putut prevedea?

Comitetul Nobel a ieșit în apărarea laureatului său, reafirmându-și poziția cu privire la premiu.

Există critici internaționale cu privire la „lipsa de poziție” a Comitetului asupra crimelor împotriva umanității comise de către forțele militare aflate sub comanda unui laureat. Dar Comitetul a rămas tăcut, continuând tradiția unui secol de refuz de a discuta procesul de deliberare. 

Odată ce un Premiu Nobel este acordat, acesta nu poate fi retras. 

R.I.

 

Un comentariu pentru “Cum rămâne cu Premiul Nobel acordat unui susținător al violenței?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *