◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Trăiește în ADEVĂR ca să FII FERICIT 

Este destul de complicat sa vorbești în lipsa Domniei Sale, poetul, prozatorul, publicistul, academicianul, Omul politic  și, mai cu seamă, patriotul Nicolae Dabija, la lansarea colecției sale de publicistică.
Mulțumim Editurii TipoMoldova pentru gestul de apreciere și generozitate. Editorialele lui Nicolae Dabija erau asemeni unui clopot, ce trezea conștiințe.
Iată de ce pentru generații și generații Nicolae Dabija a fost, este și va rămâne un Părinte spiritual.
In dreapta și stânga Prutului versurile emblematice ale lui Nicolae Dabija  “Doru-mi-i de Dvs ca unui zid de o fereastră” și “Țara mea de dincolo de Prut mi s-a dat porunca să te uit” sunt ascultate și rostite cu trăiri profunde, de aceea propunerea de a scoate la editura UZPR, in anul Centenar   “Poeme alese. Nicolae Dabija” sub genericul “Din Basarabia” a fost întâmpinată cu multă bucurie. Am lansat volumul la Bookfest-ul de la Chișinău in prezența  Domniei Sale și a delegației UZPR, conștienți de faptul ca aceasta reprezintă doar o picătura din recunoștința ce i-o purtăm.
Am multe amintiri legate de  Întâlnirile cu Domnia Sa, Iar una din ele aș vrea s-o aduc în atenția Dvs.
Eram la Curtea de Argeș, la Podul de reviste, unde, după un discurs care a ridicat in picioare o sala plină, într-un cadru animat de academicianul Gheorghe Păun, ne-a mărturisit ca e convins că omul cât are vise nu poate să moară…
Dar dacă și se întâmpla să urce la ceruri, continua cu puterea luminii să lucreze la realizarea acelui vis,  cu atât mai mult când acesta vizează binele tuturor – susținea  Nicolae Dabija, amintind și de versurile altui frate de condei, pe care le murmuram în procesul de renaștere națională “ Vom avea și noi o zi de paște, hai, români, din moarte înviați!”
Poetul Renașterii Naționale a pledat in complexa sa activitate literară, academică și politică, pentru Unitatea Naționala, pentru Reîntregirea Naționala-visul și crezul său suprem.
Nicolae Dabija ne-a împărtășit secretul fericirii, îndemnându-ne sa trăim in adevăr, sa nu juram strâmb.
In acest context, in perspectiva alegerilor anticipate, mă gândesc la lecția de însușit de către cei peste 600 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care la redobândirea cetățeniei romane au depus un jurământ sfânt.
Am venit la acest eveniment, ce se desfășoară sub genericul “ Sunt fericit”, cu o ramură de tei, ce răspândește mireasma Poetului  Național. Mi-aș fi dorit s-o înalț la umărul Domniei Sale, Nicolae Dabija, am s-o înmânez fiicei sale, Doina Dabija, discipola și absolventă a liceului roman-englez “Mircea Eliade” cu convingerea că este și va fi o urmașă destoinica a tatălui său.

Vă mulțumesc.


Iuliana Gorea Costin
la lansarea celor 27 volume de publicistică, 11.07.2021, Biblioteca Naționala, Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *