◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Un nou eveniment online la UZP-TV Tudor Arghezi –  de la poezie la pamflet

După cum ne-a obișnuit în această perioadă, marcată de pandemia care a schimbat viețile tuturor, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România continuă să desfășoare activități culturale, respectând toate restricțiile și regulile stabilite la nivel național. M-am oprit asupra uneia dintre acestea, fiind vorba despre omagierea lui Tudor Arghezi, născut în ziua de 21 a lunii mai din anul 1880.

Evenimentul a avut loc online și a fost transmis duminică, 11 aprilie 2021, prin intermediul studioului UZP-TV, pe site-ul www.uzpr.ro, de la ora 17.00.

Simpozionul online TUDOR ARGHEZI – DE LA POEZIE LA PAMFLET a fost realizat de Filiala „Tudor Arghezi” Craiova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România în parteneriat cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.

Pe parcursul unei ore și jumătate au fost susținute comunicări despre viața și opera scriitorului și jurnalistului Tudor Arghezi de către ziariști și scriitori reputați, cunoscuți pentru preocupările lor în ceea ce privește viața și activitatea acestuia, ca scriitor și gazetar (pe care le voi prezenta pe scurt). Evenimentul s-a încheiat cu un microrecital liric din creația argheziană.

Președintele filialei Craiova a UZPR, dr. Mircea Pospai, a vorbit despre scopul simpozionului – omagierea lui Tudor Arghezi – pe care și l-ar fi dorit organizat anul trecut la împlinirea a 140 de ani de la nașterea poetului, dar nu online. Condițiile fiind nefavorabile și în prezent, s-a decis în cele din urmă realizarea unui moment al omagierii lui Tudor Arghezi în format online. Jurnalistul Mircea Pospai a precizat că însăși Filiala Craiova a UZPR poartă numele acestuia. Totodată, subliniază că a fost încheiat un acord de colaborarea între Filiala Craiova a UZPR, și Filiala Craiova a USR, acest simpozion online fiind prima dintre acțiunile comune.

În continuare, conf. univ. dr. Ion Lascu, președintele Filialei Craiova a USR, a vorbit, de asemenea, despre parteneriatul dintre cele două uniuni, având drept scop unirea forțelor pentru a face mai vizibili scriitori și ziariști clasici și contemporani. Evidențiază activitatea de ziarist a lui Tudor Arghezi, aducând în discuție publicația pe care acesta a înființat-o, Bilete de papagal. Vorbește despre debu-tul său în anul 1896, cu versuri, în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski, sub pseudonimul Ion Theo, apoi despre cel editorial din 1927, cu volumul „Cuvinte potrivite”. A scris nu numai poezie, ci și romane și literatură pentru copii. Tudor Arghezi a lăsat „urme de uriaș în literatura română, dar și în presa română”, precizează scriitorul Ion Lascu.

Criticul și istoricul literar, prof. univ. dr. Florea Firan subliniază că Tudor Arghezi este un mare creator, „de limbă literară, de literatură, de cultură română”. Considerat de critica literară „cel mai mare poet român de la Eminescu încoace”, Tudor Arghezi este o personalitate complexă, un scriitor total care a abordat toate genurile literare, cel mai mare gazetar român după Eminescu și Caragiale. Arată importanța apariției primului volum de poezie în 1927, dar și a celui de al doilea, în 1931, „Flori de mucigai”, în care introduce estetica urâtului. Vorbind despre activitatea de gazetar, a amintit de ziarul înființat de Arghezi, Bilete de papagal. Interesantă este precizarea privind faptul că pe mormântul poetului de la Mărțișor scrie – obârșie oltenească. Demn de evidențiat este că în expunerea sa, Florea Firan își afirmă convingerea că marii creatori trebuie să se afle în atenția tuturor, în special a tinerilor.

După câteva momente cu vocea lui Tudor Arghezi, preluate din arhiva TVR, Mircea Canțăr, directorul cotidianului „Cuvântul Libertății” din Craiova, prezintă câteva citate din lucrările criticilor literari despre opera lui Arghezi, exprimându-și opinia că acesta poate fi considerat „creatorul limbii de plastilină la antipodul limbii de lemn, folosită de cei care nu sunt capabili să se exprime cu cuvintele lor și apelează la șabloane”. Subliniază faptul că Arghezi este „inventatorul tabletei jurnalistice din presa scrisă ”, legată organic de Oltenia, poetul fiind mândru de originea sa. Jurnalistul alocă mai mult timp episodului tragic din viața lui Arghezi, cauzat de articolul lui Sorin Toma. 

În ultima parte a evenimentului, conf. univ. dr. Toma Grigore citește fragmente referitoare la opera lui Arghezi din cartea sa de critică și istorie literară Focurile lui Hefaistos – cărți și scriitori clasici și contemporani și în special, despre pamfletul arghezian. Un spațiu generos este alocat microrecitalului din lirica argheziană, în interpretarea deosebită a artistului și actorului Sergiu Cioiu.

Evenimentul online este o producție a UZPR, videografia și conceptul grafic fiind realizate de Ovidiu Zanfir. Sperând că această scurtă prezentare a trezit interesul cititorilor revistei, adresez invitația de a viziona evenimentul oricând, pe site https://uzpr.ro/category/uzp-tv/.




Camelia Pantazi Tudor / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *