◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Rămășițele dispăruților în comunism, încă de negăsit în Albania

Progresele în găsirea rămășițelor a aproximativ 6.000 de persoane încă dispărute după căderea regimului comunist din Albania nu sunt încă tangibile din cauza dezacordurilor dintre instituțiile de aplicare a legii, potrivit Autorității pentru Dosare, care a raportat Comisiei de Drept. Gentiana Sula, președintele interimar al instituției, a fost însărcinată să facă un rezumat al recomandărilor Adunării și Comisiei Europene cu privire la soarta a mii de uciși și dispăruți din timpul dictatorului Enver Hoxha. „Există un acord între guvernul albanez și Comisia Internațională pentru Persoane Dispărute, ICMP, ratificat de Adunare. La acel moment, instituția noastră nu avea etichetă pentru cei dispăruți; aceasta ar putea fi o schimbare în care avem nevoie să investească Parlamentul. Am cerut cooperare instituțională pentru ca familiile să vină la noi. Procuratura a avut propriile ezitări”, a spus ea, solicitând ca autoritatea să fie inclusă în proiectul de lege care reglementează acest acord.
Procurorul albanez Sokol Stojan a declarat presei că procurorii nu au niciun rol de jucat în cazul disparițiilor sau execuțiilor. El a adăugat că „au fost pedepsiți conform legilor vremii” și
că este o problemă administrativă, recunoscând că unii procurori au refuzat să abordeze cazurile care ajung pe birourile lor. De asemenea, Stojan a mai susținut că termenul de prescripție înseamnă că procurorii nu pot deschide anchete pentru dispariții care au avut loc cu zeci de ani în urmă, potrivit EURACTIV.
Prim-ministrul Edi Rama (foto) a susținut că guvernul său a „făcut cât a putut” pentru a scoate la lumină povestea celor care au suferit în timpul comunismului și continuă să sufere și astăzi.
Dar directorul pentru Informații Selami Zalli a declarat că lipsa exhumărilor este o problemă gravă. Conform legislației albaneze, locurile de morminte suspectate nu pot fi explorate fără permisiunea unui procuror. Mai multe solicitări de săpături sunt în curs de urmărire penală și au fost… reținute de ani.
În ultimul an, Procuratura albaneză nu a efectuat nicio investigație în cazurile de persoane dispărute din regimul comunist, în ciuda avertismentelor repetate din partea oficialilor internaționali, a declarat Comisia Europeană, în cel mai recent raport de țară al său. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *