default-logo

ONU își exprimă „grava îngrijorare cu privire la continuarea hărțuirii și intimidării personalului persan al BBC News”

Comunicarea oficială a ONU cu guvernul iranian cu privire la presupusului abuz asupra personalului de sex feminin al BBC Persian și familiilor acestora a fost publicată, alături de o negare concisă din partea Teheranului.
Acest lucru vine după ce BBC a depus un apel urgent la ONU cu privire la presupusa hărțuire continuă de către Iran a jurnaliștilor care lucrează pentru serviciul Farsi al canalului britanic. BBC susține că hărțuirea include violență online, amenințări cu viol și crimă, atacuri la adresa credibilității lor, piratare și phishing ale e-mailurilor și telefoanelor lor, precum și povești false și defăimătoare despre viața lor personală.
Comunicarea ONU, trimisă inițial autorităților iraniene, a fost publicată official, alături de un răspuns din partea Iranului, potrivit rapoartelor.
BBC a depus mai multe plângeri la ONU din 2017, cea mai recentă dintre acestea a fost în februarie 2022. Canalul susține că personalul său și familiile lor s-au confruntat cu hărțuire și intimidare necruțătoare de când BBC Persian TV a fost lansat în 2009, potrivit arabnews.com.
În comunicare, experții ONU și-au exprimat „grava îngrijorare cu privire la continuarea hărțuirii și intimidării raportate a personalului persan al BBC News și a membrilor familiilor acestora, care pare să aibă ca scop împiedicarea acestora să-și continue activitățile jurnalistice cu serviciul lingvistic. Experții ONU au exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la supravegherea raportată a jurnaliștilor și la hărțuirea surselor acestora în Iran, la interogarea membrilor familiei lor și la presiunea exercitată asupra lor „pentru a-și părăsi locul de muncă”.
În plus, experții ONU au avertizat Iranul că intenționează să atragă atenția publicului cu privire la acest presupus tratament, afirmând că „publicul larg ar trebui alertat” cu privire la această problemă.
În răspunsul său scris, guvernul iranian a susținut că jurnaliștii susțin „răsturnarea Republicii Islamice”, cu o acoperire „ostilă” care „pătează” regimul și care „incită la revolte”. Directorul BBC World Service, Liliane Landor, a criticat răspunsul Iranului: „Suntem recunoscători Națiunilor Unite pentru că și-au exprimat îngrijorările grave cu privire la tratamentul jurnaliştilor persani de la BBC News. Respingem încercarea Iranului de a-și justifica acest comportament – sancțiunile și hărțuirea împotriva colegilor noștri și a familiilor acestora trebuie să înceteze”. (redacția UZPR)
Foto: YouTube

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*