default-logo

SUA cer Sudanului de Sud să elibereze din detenție o jurnalistă de la „Voice of America”

Ambasada SUA din Sudanul de Sud a cerut autorităților din țara central-africană să elibereze un jurnalist din închisoare.
Diing Magot, un jurnalist independent care contribuie la programul „Voice of America – South Sudan in Focus”, a fost arestat în capitala Juba, în timp ce relata despre protestele cauzate de dificultățile economice.
La momentul arestării, Magot nu avea asupra sa actul de identitate sau cartea de presă. Potrivit voanews.com, poliția a arestat-o pe jurnalistă împreună cu mai mulți protestatari și a dus-o la secția de poliție din Malakia.
Autoritatea de mass-media din Sudanul de Sud – un organism guvernamental de reglementare – a cerut „Voice of America” să furnizeze o scrisoare prin care să confirme că Magot este colaborator al postului. „Am transmis scrisoarea autorității mass-media și ne așteptam la eliberarea ei imediată. În schimb, Magot a fost mutată la închisoarea centrală din Juba, unde așteaptă să fie judecată. Solicităm autorităților din Sudanul de Sud eliberarea imediată a jurnalistului nostru”, a declarat Anna Morris, ofițer de relații publice Voice of America, într-o declarație.
Uniunea Jurnaliştilor din Sudanul de Sud a declarat că avocaţilor care o reprezintă pe jurnalistă li sa interzis accesul la ea. Într-o scrisoare prin care cere eliberarea ei – distribuită pe rețelele de socializare – sindicatul a spus că consideră că drepturile lui Magot conform Constituției sunt încălcate.
Ambasada SUA din Juba a cerut autorităților s-o „elibereze imediat” pe Magot: „Afirmăm dreptul jurnaliștilor de a-și face treaba fără interferență”. La rândul său, Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor a declarat că profesioniștii media din Sudanul de Sud ar trebui să poată lucra fără ameninţarea arestării.
Alte organe de supraveghere au descris anterior condițiile pentru mass-media din Sudanul de Sud ca fiind „extrem de precare”. (redacția UZPR)
Foto: Twitter

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*