◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Membri marcanți ai UZPR în Bacău și, ulterior, în vizită pe Valea Muntelui

Trei reprezentanți marcanți ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), președintele organizației, Doru Dinu Glăvan, și jurnaliștii și scriitorii Neagu Udroiu și Corneliu Vlad au vizitat, la finele săptămânii abia încheiate, obiective culturale, istorice și economice din județul Bacău.

Cei trei ziariști au fost invitați de Filiala „Marius Mircu” Bacău-Neamț a UZPR și au participat, cu o zi înaintea vizitei, la evenimentul cultural „Provocări colocviale” organizat în Bacău, la Centrul „George Apostu”, la care au fost prezentate cele mai recente apariții editoriale semnate de Neagu Udroiu și Corneliu Vlad. Un eveniment https://www.desteptarea.ro/provocarile-lumii-moderne-ziaristii-au-vorbit-despre-frica-responsabilitate-incredere/, care a reuşit să pună în dezbaterea celor prezenţi, ziarişti, artişti, scriitori, critici literari şi de artă, personalităţi din domeniile politic şi economic, o temă acroşantă, atât în formă, cât şi conţinut: „Despre  frică, responsabilitate, încredere”, care a încercat şi a şi reuşit să surprindă o caracteristică esențială a lumii de azi (și de ieri), dar și remediile cu potențial curativ pentru cei care s-au obișnuit deja cu tușele întunecate ale vieții de tip globalist. Invitaţii au fost pe măsură, voci şi condeieri rebutabili din jurnalistica românească, care au acoperit cu verbul lor problemele fundamentale din a doua jumătate a secolului XX şi începutul secolului XXI.

A doua zi, vizita ziariștilor a început la Centrul de Cultură Rosetti Tescanu-George Enescu din Tescani, a continuat cu vizitarea unor obiective culturale din municipiul Moinești, din Comănești și din comuna Palanca și s-a finalizat la un proiect economic pus în valoare în comuna Ghimeș-Făget. Oaspeții au fost însoțiți de jurnaliștii Cornel Cepariu – președintele Filialei Bacău-Neamț a UZPR, Petru Done și Dorin Dodiță.

La Tescani, în țara Orfeului Moldav

 Centrul de Cultură „Rosetti Tescanu-George Enescu” se află în satul Tescani al comunei Berești-Tazlău și funcționează în fostul conac al unei mari familii boierești, Rosetti Tescanu. Construit la 1880, conacul a ajuns, la începutul secolului trecut, reședința familiei în care a intrat, prin căsătorie, și George Enescu și a fost încă de la început o gazdă bună pentru artiști și intelectuali, un adevărat salon al artelor. Este monument istoric și a aparținut soției muzicianului George Enescu, Maruca.

Aici și-a petrecut compozitorul verile, între 1909 și 1946, lucrând câte trei-patru luni pe an,și tot aici a compus opera Oedip. În 1947, Maria Rosetti Enescu a donat casa și terenul statului român, cu condiția ca aici să fie găzduiți artiști. Casa a fost restaurată în 1970 și păstrează o parte din mobilierul original, inclusiv pianul la care lucra Enescu, dar și vioara compozitorului și câteva dintre obiectele care i-au aparținut. Centrul Cultural din Tescani a fost înființat în 1990 și găzduiește manifestări culturale de ținută. Am vizitat Centrul în una din zilele în care acolo tocmai avea loc ediția 2020 a festivalului „Enescu –  Orfeul Moldav”. Tot la Tescani este organizată, periodic, și o tabără internațională de artă plastică.

Prin Moinești, în lumea lui Tristan Tzara

 Următorul popas al jurnaliștilor a fost făcut la Monumentul DADA din Moinești, dedicat poetului Tristan Tzara, născut în acest oraș, dar stabilit ulterior în Franța. Tristan Tzara este cofondatorul mișcării culturale Dadaiste. Monumentul DADA a fost ridicat la intrarea în municipiul Moinești dinspre Bacău, la celebrarea a 100 de ani de la nașterea scriitorului și este opera sculptorului german de origine română Ingo Glass. Artistul a îmbinat ingenios literele „D” și „A” una în alta, astfel încât de oriunde ai privi monumentul poți citi cuvântul DADA. Ridicarea monumentului este strădania Societății Culturale „Tristan Tzara” din Moinești, condusă de regretatul profesor Vasile Robciuc.

 Petru Done

Continuare pe desteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *