default-logo

Manuscrisul de la Arad

Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad organizează luni, 12 septembrie 2022, începând cu orele 16.00, în Grădina sa de Lectură, conferinţa cu titlul „Xenopol. Manuscrisul de la Arad”, eveniment dedicat patronului spiritual al instituţiei culturale arădene, Alexandru D. Xenopol (1847-1920).

Enciclopedistul Alexandru D. Xenopol, apropiat al deputatului în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, Vasile Goldiș,  a legat o punte trainică culturală între regiunile românești de după Marea Unire, printr-o donție de 2.032 de volume de o excepțională valoare, adresată Bibliotecii Palatului Cultural din Arad.

Donaţia „Xenopol”este săvârşită de văduva acestuia Riria Xenopol, la 18 martie 2021 după moartea savantului, iar în 12 mai 1921 are loc inaugurarea bibliotecii „A.  D.  Xenopol”, a donației istoricului. 171 de cărţi de mai mică valoare sunt transferate la câteva şcoli din oraş, iar celelalte i-au parvenit bibliotecii arădene.

Directorul instituţiei Palatului Cultural, între 1921-1944, a fost Lazăr Nichi.

Astfel este respectată dorința testamentară a universitarului ieșean de a dărui orașului din vestul patriei proaspăt întregită, donația de carte ce cuprindea și „fructul cel mai de seamă al creației sale istoriografice”, „Istoria românilor din Dacia Traiană”.

Volumul avea alături observațiile sale manuscrise – corectări, nuanțări, completări intercalate în textul inițial. Acest manuscris a devenit azi ceea ce numim „manuscrisul de la Arad”.

Personalitate proeminentă a istoriografiei și culturii române, Alexandru D. Xenopol a lăsat moștenire posterității una dintre sintezele remarcabile ale istoriografiei naționale, lucrare fundamentală a culturii şi civilizaţiei româneşti, „Istoria românilor din Dacia Traiană”.

Cel de-al 5-lea volum din  manuscris, al „Istoriei românilor din Dacia Traiană.Epoca fanarioților”, semnat de Alexandru D. Xenopol și aflat în colecţiile Bibliotecii arădene, s-a tipărit sub îngrijirea istoricilor Ștefan Lemny și Alexandru Istrate și s-a publicat la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în 2021.

La Arad va avea loc azi, 12 septembrie 202, în cadrul conferinței „Manuscrisul de la Arad” o prezentare de ediție pentru publicul bibliofil, prezentare asigurată de cei doi editori, dr. Ștefan Lemny – Biblioteca Naţională a Franţei și dr. Alexandru Istrate – Academia Română, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași.

Evenimentul va fi moderat de istoricii arădeni dr. Doru Sinaci şi dr. Sorin Bulboacă.

                                                                                                                                                                                                      Lucia   Bibarț / UZPR Arad

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*