default-logo

Profil N.N. Constantinescu

N.N. Constantinescu s-a născut la 27 martie 1920, fiind al doilea copil al unei familii sărace, care locuia într-o casă modestă de la marginea Bucureștiului de altădată. Mai avea două surori și doi frați, căci primul copil al familiei, o fetiță, murise la scurtă vreme de la naștere. După ce a terminat cursurile școlii primare și gimnaziul, el a urmat cursurile liceului „Sfântul Sava”, având mulți profesori care l-au marcat în profesia pe care și-a ales-o după terminarea liceului, dar și profesori care prin metodele lor de predare la limbi străine l-au făcut să le îndrăgească și să poată vorbi la terminarea facultății patru limbi străine.

N.N. Constantinescu a ales să devină economist și s-a înscris după terminarea liceului la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale unde a avut profesori renumiți printre care și pe istoricul Nicolae Iorga, pe economistul Victor Slăvescu, profesori renumiți la limbi străine precum Virgil Stoicovici care studiase în Franța și a scris primul manual apărut în România de corespondență comercială franceză, care s-ar putea folosi cu succes și astăzi, iar limba germană a studiat-o cu profesoara Lucia Berciu, profesoară extrem de bine pregătită și autoarea unor manuale foarte bune de limba germană. Desigur, lista profesorilor remarcabili care l-au format pe N.N. Constantinescu este lungă.

Din păcate însă, după terminarea facultății el a fost luat prizonier în fosta URSS și s-a întors în țară abia în 1949.

În țară, pasiunea sa pentru cercetare s-a întrepătruns cu activitatea de cadru didactic la ISEP, denumit apoi ISE, apoi ASE – cum este cunoscut azi – unde în 1953 el a devenit prorector și unde și-a continuat activitatea până în 1990.

Economistul N.N. Constantinescu a colaborat la numeroase ziare și reviste publicând articole, a reprezentat România la nenumărate conferințe internaționale și congrese de economie, a vorbit adesea la radio și televiziune pe teme economice.

Este de remarcat că în 1974 a avut curajul să publice o carte intitulată Contradicțiile în economia socialistă, prima carte care arăta că există contradicții în economie în sistemul socialist apărută în țările socialiste. Cartea a fost tradusă ulterior și în limbi străine.

Prin nenumăratele sale publicații economistul N.N. Constantinescu s-a făcut remarcat și în străinătate. În 1074 el a fost invitat la Banca Mondială să țină un curs de economie comparată, invitația fiind pentru un an. Cursul s-a bucurat de succes, auditoriul fiind format din reprezentanți ai țărilor în curs de dezvoltare, care după jumătate de oră zilnică de expunere a problemelor economice puneau o oră și jumătate întrebări la care N.N. Constantienscu le răspundea, evident în engleză.

N.N. Constantinescu a devenit academician în 1990 și apoi secretar general al Academiei Române în perioada când președintele Academiei Române era ing. Mihai Drăgănescu. Apoi N.N. Constantinescu a fost ales șeful secției de economie, științe juridice și sociologice de la Academia Română.

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universități din România, dar și al ASEM din Republica Moldova. De asemenea, N.N. Constantinescu a devenit și membru al Academiei Regale Spaniole.

Ar trebui amintit că împreună cu alți economiști N.N. Constantinescu a reînființat după revoluția din 1989 Asociația Generală a Economiștilor din România, care existase în perioada interbelică. Tot de numele lui se leagă crearea Editurii Economică și a ziarului Economistul, dar și cosntrucția Casei Economiștilor, de pe Calea Moșilor nr. 53, București, rămasă din păcate în paragină după moartea sa în 14 decembrie 2000, deși AGER are președinte care împreună cu ceilalți membri ar trebui să termine această construcție în folosul economiștilor români.

Desigur, o personalitate cum a fost N.N. Constantienscu este greu a fi descrisă căci el a îmbrățișat prin scrierile sale toate disciplinele economice, a încercat și reușit prin cărțile sale apărute după anii ’90 să traseze drumul pe care România trebuia să-l urmeze pentru a parcurge ușor și rapid perioada tranziției la economia de piață. Din păcate s-a făcut prea puțin din cele menționate de el considerându-se de multe ori chiar că un plan economic sau un program economic la nivel macro este specific unei economii socialiste, ceea ce este profund greșit. Nicio țară nu se poate dezvolta în lipsa unui program economic, cum a arătat și N.N. Constantienscu.

Deși N.N. Constantinescu în urma unei lungi suferințe care l-a ținut între septembrie 1998 – decembrie 2000 departe de lumea economică, el fiind spitalizat din cauza mai multor accidente cerebrale vasculare, opera lui rămâne și poate servi oricând pentru redresarea economică a României, afectată în prezent și din cauza pandemiei de Coronavirus.

Economistul N.N. Constantinescu a fost un exemplu de dascăl și cercetător, un economist cu curaj care a afirmat și a scris întotdeauna foarte bine argumentat ceea ce a gândit și a fost de folos României, un om cu o vastă cultură și cu o mare admirație față de marii economiști ai României ca Ion Angelescu, Gromoslav Mladenatz, Victor Slăvescu etc. și este și primul economist din România care a abordat problema principiului ecologic în știința economică, acesta fiind chiar titlul discursului său de recepție la Academia Română, lucrare apărută apoi în 1993 pe numele său, sub egida Academiei Române.

Ca om, economistul N.N. Constantinescu era modest, sensibil, sociabil, cult și foarte principial. Avea în alura sa ceva dintr-o statuie impozantă din piatră ori bronz pe care trecerea timpului nu o poate afecta. Opera sa ne-a rămas și citind-o avem impresia că a fost scrisă de curând prin actualitatea ei, iar statuia, respectiv bustul său din bronz, este la parterul Academiei Române și, de asemenea, o rozetă cu chipul său sculptat în marmură albă este expusă la biblioteca Academiei Române, unde este și o sală de lectură care îi poartă numele. De asemenea, în zona pieței Dorobanți există și o stradă care îi poartă numele și care se numește Niculae N. Constantinescu – economist.

ILEANA CONSTANTINESCU

prof. univ. dr. emerit la ASE, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România,
membru asociat al UZPR

Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*