default-logo

Sub steaua lui Brâncoveanu

De câteva zile sunt dâmbovițean, sâmbătă am fost la o reușită ședință de cenaclul literar-artistic ,,Amurg  sentimental” coordonator poetul și publicistul Ion Machidon, la Mediateca, Secția Arte, Sectorul 2, București. Azi, duminică, e o zi la fel de frumoasă, ce pot face?

Mă gândesc la faptul că în urmă cu vreo lună de zile, la Potlogi, la Palatul Brâncovenesc, județul Dâmbovița, s-au desfășurat lucrările ,,Forumului Național Cultural ,,Brâncoveniana”, ediția IV-a 2022. Prilej la care au fost invitați și premianții participanți la Concursul de poezie patriotică și religioasă ,,Sub Crucea Sfântului Martir Brâncoveanu”, ediția a V-a, la care subsemnatul a obținut Premiul Special  ,,Brâncoveniana 2022”, din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Din motive obiective, nu am putut participa. Fiind în zonă, mi-am propus să merg la Potlogi.

Am sunat la unul din organizatori și mi s-a confirmat  premiul și că pot merge să-l ridic. Zis și făcut. Ora 11,30, pornim la drum, ajungem la poarta Palatului la ora 12.00. Mă prezint, agentul de la intrare mă ajută să ajung la doamna director executiv, prof. Valentina Vasile, care a fost 30 de ani director la Școala gimnazială din Potlogi și un promotor cultural de notorietate. Îmi înmânează premiul, o diplomă specială, un act notarial (sigiliu) din 1885, cu însemnul Epitropia Doamnei Zoe Brâncoveanu și un volum de poezie, o antologie, cu premianții din 2021 și 2022. Forumul Național Cultural ,,Brâncoveniana” editura Bibliotheca, Târgoviște.

Cu o prefață de excepție, cu titluri relevante – ,,Brâncoveniana – Excelența în Cultură și Spiritualitate”, semnat de domnul Sorin Stanciu, Președinte al UZP România, și referate ,,Brâncoveanu de după Brâncoveanu noii proprietari ai moșiei de la Potlogi după Legea rurală din 1864 și Reforma agrară din 1921” semnată de doamna prof. Valentina Vasile, „Civilizația românilor sub ,,Repetabila povară” a taifunurilor imperiale” ,semnat de domnul prof.univ. dr. George Coandă și coordonator Filiala UZPR Dâmbovița. ,,Mănăstirea Strâmbu-Găiseni și ctitorii ei de la întemeiere și până în vremea domniei sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu”, semnat de Monahia Benedicta Moldovan, cartea  este un eveniment inedit în arealul cultural, o secvență memorabilă din istoria zbuciumată a neamului românesc. Facem și o fotografie pentu …viitor și…

…Revin la Palat, aștept până ce ghidul, muzeograful Elena Andrea Stegher (o tânără din zonă, dar cu mult har în domeniu, ceea ce înseamnă că și-a găsit locul potrivit) își încheie prezentarea itinerarului istoric prin secțiile aferente palatului, unui grup de vizitatori și timp de vreo 10 minute am prilejul de a admira ,,Droșcăria” cu trăsuri de vară și iarnă, echipate corespunzător și adiacent accesoriile necesare. De asemenea, ,,Bucătăria” cu ceaune mari și alte vase de epocă, cu un horn  înalt de vreo 15 m prin care fumul era evacuat prin ,,aspirație liberă”. Desigur că și celelalte obiective dau măreție unui spațiu, ca un amfiteatrul, încărcat de istorie, sacrificiu și demnitate națională. Așadar, iubitori  de cunoaștere a destinului poporului român și nu numai, Palatul Brâncovenesc este un depozitar de energii creatoare, patrimoniu spiritual românesc, este o oază de liniște, pace sufletească, relaxare și de meditație profundă referitor la martiriul brâncovenesc. Și, ca o predestinare, este amplasat între două capitale – Târgoviște și București. De remarcat și faptul că printre vizitatori sunt mulți elevi și tineri. Prezentăm unul din poemele din grupajul premiat la concurs:

TESTAMENT

Aș vrea să mor/ Într-o toamnă sau primăvară/ Să nu mă chinui, să mor frumos/ Cu zâmbetul pe buze/ Ca un învingător/ Călăuzit în luptă de steme sarmisegetuze.

Să mă eutanasiați/ Cu dragoste de neam și țară/ Să pot privi spre lumea de jos/ Și Dunăre dar și Carpați/ și hămesit de cântec și de dor/ În templul poeziei/ Să mă zidiți înfășurat în tricolor!

P.S. Parteneri implicați în reușita acestui eveniment; Arhiepiscopia Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Primăria și Consiliul local Potlogi, Cenaclul Cultural George Coandă, Potlogi, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Filiala Mihai Viteazul Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria, Revista online ,,Regal Literar”din Târgoviște.

Dumitru BUȚOI / UZPR Timiș

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*