default-logo

Trofeul „Micul Jurnalist”, acordat în memoria jurnalistului Doru Dinu Glăvan. Un concurs de jurnalism organizat la Botoșani

La Botoșani există un cerc de jurnalism pentru copii și adolescenți, intitulat chiar așa – „Micii reporteri”. În cadrul acestui cerc, înființat în urmă cu 11 ani, există o redacție formată doar din copii și tineri cu vârstă școlară. Ei realizează propriul lor ziar tipărit, lunar, au propria lor televiziune pe YouTube, scriu pe site-ul lor – Telebuzz.ro, au podcasturi ș.a. În fiecare vară, două proiecte le acaparează întreaga atenție: concursul de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani, Orașul Meu Drag” (BOMD) și tabăra de journalism „Ai noștri tineri”. Pentru moment, despre concurs.

Concursul de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani, Orașul Meu Drag” (BOMD), ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediție, s-a încheiat cu 11 reportaje video realizate de membrii redacției și cam tot atâtea lucrări pentru secțiunile Relatare Radio și respectiv Presă scrisă. Festivitatea de premiere a copiilor și tinerilor participanți cu materiale jurnalistice la secțiunile concursului: presă scrisă, relatare radio și reportaj video – a avut loc sâmbătă, 10 septembrie, în sala de festivități de la Palatul Copiilor din Botoșani.

Emoțiile au fost mari pentru că toți și-au dorit să vadă că munca lor pentru reportajele video, relatările radio ori materialele scrise pe subiecte identificate de ei dă roade. Au fost premii speciale, dar și tradiționalele locuri 1,2,3.

Pentru prima dată, marele premiu l-a constituit trofeul „Micul Jurnalist”, oferit în memoria fostului președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, jurnalistul Doru Dinu Glăvan, un om care a rezonat foarte bine cu proiectul Buzz. Trofeul s-a acordat pentru participantul cu locul I obținut la fiecare secțiune.

Între momentele de emoție și suspans, publicul a putut să se delecteze cu momente artistice oferite de copiii cercurilor de gimnastică și dans de la Palatul Copiilor.

Alături de copiii-reporteri au fost și membrii juriului, care au evaluat lucrările la secțiunile Presă scrisă și Reportaj video: Cătălina Biholar – director Televiziunii Intermedia din Suceava, Cristina Miron- specialist în comunicare, Roxana Aiacoboaie – redactor stiribotosani.ro (fost reporter Buzz) și Karina Todireanu – fost redactor Buzz și studentă în anul al III-lea la Conservatorul din București. La Relatare radio lucrările au fost evaluate de către omul de radio, Titus Andrei, care le-a oferit participanților  aprecieri și observații pentru lucrările realizate. El a apreciat relatările înregistrate de copii, ca produse oricând difuzabile, atât pentru subiectele găsite, cât și pentru modul lor de realizare.

Paula Ifrim, și ea fost membru al redacției Buzz, astăzi studentă la Comunicare și Relații Publice în anul al II-lea, a fost prezentă la manifestare, ajutând chiar la acordarea premiilor. Dintre foștii reporteri Buzz a fost și Mateea Ariciuc de la Suceava, încântată să revadă colectivul unde a descoperit orele de dicție, microfonul de reporter și chiar calitatea de participant la acest concurs. Radu Căjvăneanu, un fidel colaborator al redacției, jurnalist și vicepreședintele Asociației pentru Protecția Consumatorului Botoșani- le-a oferit premii micilor reporteri și le-a vorbit despre importanța voluntariatului în ziua de azi.

Concursul a fost organizat anul acesta cu sprijinul unor oameni de bine care, în modestia lor, au dorit să-și păstreze anonimatul.

Înainte de momentul cel mai palpitant, acordarea premiilor, publicul a vizionat reportajele video, acestea având subiecte diverse, de la muzică, produse de îngrijire corporală naturale, istorie, talente la IT sau despre stațiunea de cercetare de la Popăuți.

Ioana Matfeev, coordonatorul redacției Buzz, cea care a lansat acest concurs, a spus despre ce ar trebui să însemne această competiție pentru copii.

„S-a mai încheiat o ediție B.O.M.D. – un concurs de jurnalism prin care copiii învață nu doar cum se realizează un produs media, ci lucruri esențiale pentru ei: disciplina muncii, spiritul de echipă, implicarea sinceră în lucrurile care te motivează, dorința de autodepășire și descoperirea permanentă de noi abilități. Despre asta e concursul acesta. Iar premiile sunt doar pentru că e nevoie la vârsta lor de un stimulent, de o determinare în plus. Nimic mai mult. Nu premiile contează ci experiența pe care o trăiești într-o vară BOMD, întâlnirile de care ai parte, oamenii pe care îi cunoști și faptul că îți faci timp pentru a te dezvolta”.

Premiile au constat în diplome, trofee, medalii și bani. Câștigătorii concursului pe secțiuni și categoriile de vârstă:

Trofeul Micul Jurnalist acordat în memoria jurnalistului Doru Dinu Glăvan: Mădălina Mihai (14 ani)

Secțiunea Reportaj video:

Categoria de vârstă 9-11 ani (Reporter Junior):

Mențiune: Veronica Oroșanu

Premiul III: Ioana Pușcașu

Premiul II: Eduard Pavăl

Premiul I: Ana Ciobanu Lăzărescu

Categoria de vârstă 12-15 ani:

Premiul reporter în actualitate: Octavian Ivănescu

Premiul Curaj de reporter: Denisa Franț

Premiul IneditBuzz: Alesia Țurcanu, Andrei Maxim

Premiul Best Team: Maria Doncilă, Ilinca Oroșanu

Premiul III: Iustinian Murariu, Eric Hilbert, Veronica Oroșanu

Premiul II: Ioana Ivaș, Luca Lazăr, Eduard Pavăl

Premiul I: Mădălina Mihai, Ianis Chelaru, Ana Ciobanu Lăzărescu

Categoria 16+ ani:

Mențiune: Andy Ciotir

Premiul III: Ioana Stoicuc

Premiul II: Denisa Strătulă

Premiul I: Diana Timofte

Secțiunea Presă scrisă (premiile și trofeele au fost acordate în memoria jurnalistului Dorian Stoianovici, cel care a fondat și coordonat ediția de Moldova a ziarului ”România liberă”):

Categoria de vârstă 9-11 ani:

Premiul II: Eduard Pavăl

Premiul I: Ana Ciobanu Lăzărescu

Categoria de vârstă 12-15 ani:

Premiul III: Oroșanu Ilinca, Andrei Maxim

Premiul II: Maria Doncilă

Premiul I: Ioana Ivaș, Mădălina Mihai

Categoria de vârstă 16+ ani:

Premiul III: Ioana Stoiciuc

Premiul II: Diana Timofte

Premiul I: Andy Ciotir, Denisa Strătulă

Secțiunea Relatare Radio:

Categoria de vârstă 9-11 ani:

Premiul II: Eduard Pavăl

Premiul I: Ana Ciobanu Lăzărescu

Categoria de vârstă 12-15 ani:

Premiul reporter radio: Maria Doncilă, Andrei Maxim (medalii)

Premiul III: Octavian Ivănescu, Iustinian MurariU

Premiul II: Denisa Franț, Ioana Ivaș

Premiul I: Mădălina Mihai, Ilinca Oroșanu

Categoria 16 + ani:

Premiul III: Andy Ciotir

Premiul II: Denisa Strătulă

Premiul I: Diana Timofte

Premii speciale:

Debut jurnalistic: Iustina Petcu, Eric Hilbert

Debut în montaj tv: Ilinca Oroșanu, Andrei Maxim, Octavian Ivănescu

Perseverență și potențial jurnalistic: Raul Pricop

Voice-over: Ioana Ivaș, Diana Timofte, Ioana Stoiciuc, Denisa Strătulă, Denisa Franț

Voce de radio: Diana Timofte, Ioana Ivaș, Ilinca Pușcașu, Ilinca Oroșanu, Denisa Franț, Maria Doncilă, Ioana Stoiciuc, Mădălina Mihai

Text și foto: Echipa Buzz

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*