default-logo

Jurnaliștii ruși exilați continuă să informeze publicul

Sub sancțiunea amenzilor sau pedepselor cu închisoarea pentru raportarea unor informații despre război care nu sunt conforme cu linia autorităților, mulți jurnaliști ruși au fost nevoiți să părăsească țara. Miza este mare pentru jurnaliştii independenţi din Rusia. Aceștia riscă până la 15 ani de închisoare chiar și pentru că au numit activitățile Rusiei în Ucraina drept război.
Ca urmare, câteva sute dintre ei au ajuns în exil în Letonia. Scopul lor acum este să găsească modalități de a trimite știrile înapoi publicului din Rusia, în ciuda faptului că Moscova restricționează accesul la site-urile de rețele sociale de top și încearcă să blocheze ceea ce numește site-uri de știri disidente. „Nu poți fi jurnalist dacă guvernul spune să nu te uiți acolo, doar să te prefaci că nu există război”, susține Kirill Martynov, redactorul șef al revistei Novaya Gazeta Europe, care activează la Riga.
Pentru Martynov, singura modalitate prin care jurnalismul poate exista acum în Rusia este ca instituțiile independente ca a lui să părăsească țara și să lucreze din străinătate și să folosească reporterii din umbră, „oameni care lucrează într-o situație foarte riscantă”.
Potrivit Euronews, mulți jurnaliști care au fost nevoiți să plece consideră presa de stat rusă răspunzătoare pentru situația actuală a țării. Tikhon Dzyadko, redactorul-șef al postului de televiziune rus independent Dozhd, se află și el la Riga. El consideră posturile de televiziune rusești vinovate „pentru că încurajau oamenii să ia parte la război, să urască să omoare”.
Letonia, a cărei minoritate rusă reprezintă 30% din populație, a interzis toate canalele de televiziune din Rusia și le descrie drept propagandă și o amenințare la adresa securității naționale. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*