default-logo

Raport CEPEJ: instanțele din Europa de Sud-Est au restanțe tot mai mari

Raportul Consiliului Europei privind sistemele de justiție arată că s-au acumulat restanțe în instanțele din Europa de Sud-Est în timpul pandemiei, în timp ce instanțele din Europa Centrală și Turcia au rămas eficiente. Comisia pentru Eficiența Justiției a Consiliului Europei (CEPEJ) a publicat un raport de evaluare pentru 2022.
Potrivit BalkanInsight, având la bază datele din 2020, documentul concluzionează că sistemele judiciare din Europa Centrală au gestionat eficient pandemia de COVID-19, în timp ce cele din Europa de Sud-Est s-au descurcat mai puțin bine și încă se confruntă cu un număr de dosare pe rol. „Evoluțiile în ceea ce privește numărul de cazuri pendinte pot provoca îngrijorare în Albania, Croația, Republica Moldova și Serbia”, se arată în raport. Numărul cauzelor în judecată aflate pe rol în Albania s-a dublat, iar „Croația a trecut de la reducerea întârzierii între 2010 și 2020 la o creștere cu mai mult de o cincime într-o perioadă mai scurtă, din 2018 până în 2020”.
Potrivit raportului, Republica Moldova nu a raportat niciun caz mai vechi de doi ani în instanțele de înaltă instanță. Între timp, „ponderea cauzelor litigioase civile și comerciale mai vechi de doi ani din aceste cauze este de 84,8% în Muntenegru și 48,2% în Croația”.
În schimb, în Turcia, cauzele aflate pe rol la Curtea Supremă s-au „înjumătățit între 2018 și 2020, de la 36,8% la 15,9%, ca urmare a măsurilor de reducere a restanțelor”. „În cauzele penale, ponderile cazurilor mai vechi de doi ani sunt mult mai mici, un maxim de 17,3% fiind raportat în Bosnia și Herțegovina, urmat de 15,3 la sută în Turcia”.
Turcia a introdus în 2019 măsuri de reducere a numărului de cauze aflate pe rol la Curtea de Casație, cu un sistem de alertă care acordă prioritate cazurilor mai vechi. „Timpul de așteptare al fiecărui caz a fost monitorizat prin intermediul sistemului. Ca urmare, cazurile pendinte s-au redus semnificativ în comparație cu ciclul anterior”, se arată în raport.
De asemenea, raportul notează că eficiența instanțelor românești „a scăzut în 2020 în prima și a doua instanță, în principal din cauza scăderii numărului de dosare soluționate în contextul pandemiei”. Pe de altă parte însă, „din 2019, o rețea specializată de procurori români se ocupă de cazurile care privesc minori (autori și victime)”, se mai arată în raport. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*