default-logo

Lăsata Secului în Argeș

Ultima zi de sărbătoare dinaintea începerii Postului Crăciunului este marcată și în Argeș, în comunități mai mari sau mai mici.
Astfel, o sărbătoare, sub genericul „Hramul satului de Lăsata Secului” va avea loc duminică, 13 noiembrie, pe Valea Topologului, la granița Argeșului cu Vâlcea. Este o micuță comunitate din satul Urluiești ce aparține comunei Cepari, din apropiere de Curtea de Argeș.
Manifestarea din această parte de țară este inițiată și organizată de preotul paroh Bogdan Lupu. Ea cuprinde, pe lângă liturghia de duminică, și un concurs de bătut toaca, la care participă atât oameni mai în vârstă, cât și tineri ori copii din sat. După-amiază, manifestarea din satul Urluiești, Argeș va  continua cu Hora satului, unde participă toată suflarea satului și invitații.Printre artiștii invitați amintim membrii ansamblului „Topologul” din Tigveni, interpreta la nai, dar și alte instrumente tradiționale de suflat, Mădălina Lupu precum și pe solista de muzică populară, originară din această localitate, Ioana State.
La eveniment participă întreaga suflare a satului, fiind singurul eveniment de acest fel din nordul județului Argeș. „Astfel de manifestări au început în urmă cu 5 ani și sunt organizate de Lăsata secului, ultima zi de petrecere înainte de intrarea în Postul Crăciunului”, spune preotul Lupu.

***

Ziua de Lăsata secului este ultima zi înainte de începerea postului unei mari sărbători.
Lăsata secului de Crăciun, este sărbătorea care marchează ultima zi în care creștinii pot mânca de dulce și pot petrece cu lăutari.
După această zi urmează  Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante posturi ale anului.
Anul acesta, Postul Nașterii Domnului va începe marți, 15 noiembrie și se va termina pe 24 decembrie, după miezul nopții.
Creștinii vor putea, în ziua de 25 decembrie, de Nașterea Domnului, să se înfrupte din bucățile de dulce, după ce au ținut un post care nu se referă doar din abținerea de la mâncăruri, ci și la purificarea spirituală și apropierea de Dumnezeu.
Obiceiurile și tradițiile de Lăsata Secului pentru acest post sunt vechi și cuprind diverse manifestări.
În primul rând, înainte de intrarea în post se face o masă mare, cu membrii familiei, rude, vecini și chiar cu alți membrii din comunitate ori invitați de seamă.
La aceasta se servesc bucate care sunt interzise în post.
De asemenea, bătrânii satelor spun că acum vasele spălate bine, trebuie puse cu gura în jos, ca să fie ferite de spiritele rele.
După această masă, toate resturile, oasele și rămășițele de la cină se pun într-o față de masă și se aruncă afară, spre răsărit, în timp ce rostesc aceste cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Constantin PAȘOL / UZPR

Foto: C. Pașol, Facebook

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*