default-logo

Raport UNESCO: Violența online împotriva jurnalistelor, în „creștere abruptă”

UNESCO a publicat un document de cercetare care indică o creștere abruptă a violenței online împotriva femeilor jurnaliste. Raportul intitulat „The Chilling: Global trends in online violence against women journalists” se bazează pe cercetarea Centrului Internațional pentru Jurnalişti și a Universităţii din Sheffield (ICFJ) și evidențiază provocările cu care se confruntă reporterii femei.
O echipă de 24 de cercetători internaționali care a intervievat peste 1.000 de femei jurnaliste din 15 țări, a descoperit că aproape trei din patru femei respondente (73%) au declarat că au suferit violență online, aproape una din patru fiind ținta amenințărilor cu violența fizică.
„UNESCO a comandat pentru prima dată să realizeze cercetarea în 2019, pe fondul îngrijorării crescânde la nivelul ONU cu privire la amenințările cu care se confruntă femeile jurnaliste online, care le îngrădesc efectiv libertatea de exprimare. Este cel mai cuprinzător studiu privind violența online bazată pe gen care vizează femeile jurnaliste până în prezent și demonstrează cum femeile jurnaliste vizate de abuz misogin suferă atât mai mult, cât și mai rău, violența online la intersecția dintre rasism și bigotism religios, de exemplu, explică dr. Julie Posetti, vicepreședinte și director la ICFJ, citată de arabnews.com.
Studiul dezvăluie modul în care atacurile online sunt indisolubil legate de dezinformare, discriminare intersecțională și politică populistă și sunt adesea legate de campanii mai mari de dezinformare, menite să submineze încrederea publicului în jurnalismul bazat pe fapte. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*