default-logo

Tabăra de Creație Literară „Ion Stratan”, ediția I, Ploiești

În viața culturală a Ploieștiului a apărut o nouă manifestare culturală, Tabăra de Creație Literară „Ion Stratan”, organizată de Casa de Cultură „I.L. Caragiale”.

După cum se știe, Ion Stratan este unul dintre poeții reprezentativi ai generației optzeciste, absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București, membru al Cenaclurilor: „Amfiteatru”, „Cenaclul de Luni”, „Ion Luca Caragiale”, redactor-șef al revistei „Contrapunct”, cofondator al revistei „Atitudini”, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești. S-a stins din viață la Ploiești, în anul 2005.

Activitățile s-au desfășurat în zilele de 6-10 decembrie, în Sala „Marea Unire” a Palatului Culturii, la Librăria „Cărturești”, la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești și au fost moderate de profesorul și poetul Marian Dragomir, director al Casei de Cultură, inițiatorul proiectului, și de către profesor Corina Barbu de la Colegiul Național „Nichita Stănescu” din Ploiești.

Colaboratori au fost poeți din țară și din județul Prahova, reprezentanți ai revistei „Atitudini” a Casei de Cultură „I. L.Caragiale”, ai Universității Populare de Artă din Ploiești și elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești.

Viața și activitatea lui Ion Stratan au fost prezentate prin intermediul a două filme: „Țara dispărută”, regizor Mihai Vasile și „În amintirea poetului ploieștean Ion Stratan”, realizat de Alexandra Busuioc.

Din partea Casei de Cultură au fost acordate premii persoanelor care au contribuit la o bună realizare a revistei „Atitudini”.

Cea mai mare parte a activităților s-a desfășurat sub forma unui dialog între poeți.

Astfel, poeți din țară, membri USR, invitați la eveniment, au făcut scurte aprecieri la adresa vieții culturale a orașului Ploiești, asupra poeților din generația optzecistă și, în mod deosebit, asupra poeților Nichita Stănescu și Ion Stratan, asupra fenomenului literar actual. Au recitat din poeziile proprii, dintre care unele au fost inspirate din viața orașului Ploiești.

Cu sensibilitate și talent elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești au susținut un moment poetic.

Au fost prezentați consilierii științifici ai cursurilor de la Universitatea Populară ”Dimitrie Gusti” din Ploiești.

Poetul ploieștean Călin Dengel și-a lansat cel de-al treilea volum de poezii ”DEA”, apărut recent la Editura Libris Internațional. Autorul este medic, colaborator al revistei „Atitudini” și membru al Cenaclului cu același nume, membru fondator și secretar al Cenaclului „Grupul de la Ploiești. Generația 2000 plus”, co-organizator al evenimentului literar ”Zodia Poeziei”.

 În accepțiunea criticului literar Dan  Gulea, Călin Dengel scrie o poezie intelectualizantă, volumul „DEA”, alcătuit din opt tablete, este un poem epic, ce duce către fabulă, basm, către o zonă transcendentă. Poetul brașovean Laurențiu Ciprian Tudor a apreciat maturitatea poetului, înclinația spre simboluri, ezoterism.

Călin Dengel a explicat titlul volumului ca fiind  numele zeiței înțelepciunii  prin a cărei cunoaștere putem ajunge la reorientarea vieții, observarea lucrurilor bune din jurul nostru. Au fost lecturate poezii din carte. Activitățile au continuat cu un dialog incitant între poeți din țară și din județul Prahova, care s-au autoprezentat, au citit din propriile creații, au făcut schimb de idei literare.

La Librăria „Cărturești” s-a desfășurat un alt dialog între participanții la eveniment și public. La Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești au fost decernate premiile participanților la Concursul Național de Poezie „Iulia Hașdeu”, ediția a XIX-a.

 Inițiativa Casei de Cultură „I.L. Caragiale” s-a bucurat de apreciere din partea participanților și a publicului ploieștean și sperăm că va deveni unul din evenimentele culturale emblematice ale orașului Ploiești, alături de Festivalul Internațional „Nichita Stănescu”, Festivalul Castanilor – in memoriam Gabi Dobre, Concursul de Interpretare Dramatică „I. L. Caragiale”, Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală etc.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*