◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Start de pe un pisc

Am o rugăminte de la început. Nu căutați metafore în acest text, este doar o știre, o relatare în care aș vrea să cuprind, dacă nu totul, măcar câteva date esențiale despre un moment de excepție din viața Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Înscriindu-se în șirul evenimentelor care consolidează statutul breslei jurnaliștilor ca entitate creatoare de utilitate publică (seratele lunare EMINESCU, lansările de carte ale editurii UZP, întâlnirile periodice cu membrii filialelor din țară, etc), ieri s-a dat startul, la Pitești, proiectului cultural marca UZPR ,,Convorbiri jurnalistice”.
În prezența unei impresionante asistențe, care a confirmat nu doar efortul organizatoric al președintelui filialei Argeș a UZPR, reputatul jurnalist și scriitor Mihai Golescu, cât mai ales forța și coeziunea echipei, un alt renumit argeșean, scriitorul și eseistul Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene Argeș ,,Dinicu Golescu”, care a găzduit evenimentul, a dat semnalul de începere. Au fost foarte mulți vorbitori, lista este prea lungă pentru a fi redată în întregime, iar orice criteriu de selecție ar nedreptăți oricum pe cineva, de aceea prefer să subliniez, cu scuzele de rigoare, doar o impresie. Personalități ale culturii române, scriitori, jurnaliști, iubitori ai cuvântului scris ori rostit, i-au susținut pe Doru Dinu Glăvan și Miron Manega, președintele și, respectiv, purtătorul de cuvânt al UZPR, în demersul implicit de a reliefa rolul tot mai pregnant, în întreaga viață a societății, al jurnalistului în general, dar mai ales al entității organizatorice de breaslă, menită a-i apăra drepturile, demnitatea și libertatea de expresie ale omului de cuvânt și de cuvinte, aflat mereu în căutarea adevărului.
Fiind prezent la manifestare, care a însemnat mult mai mult decât o întâlnire jurnalistică obișnuită, unde se lansează cărți (și aici a fost lansată o importantă monografie a satelor argeșene), se discută despre preocupări ale profesiei (aici, de exemplu, a fost prezentată o foarte bine documentată istorie a presei locale) ori se dezbat diverse aspecte de interes larg, am înțeles un lucru îmbucurător. Startul către reușită, într-un demers de mari promisiuni cum este complexa și ambițioasa acțiune ,,Convorbiri jurnalistice”, s-a dat de pe un pisc. Tradițiile presei argeșene, în toată gama ei de manifestare, de la apariție și până în prezent, sunt atât de bogate încât creează responsabilități serioase. Plaiurile argeșene sunt marcate de coloși ai creației jurnalistice, care ne obligă să privim numai în sus.


Firiță Carp / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *