default-logo

„TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!”. „Mica Unire”, Centenarul UZPR și terorismul instituțional al CNA

Emisiunea ”TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!” din 24.01.2019 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Tema emisiunii a fost „Mica Unire” și Centenarul Uniunii Ziariștilor Profesioniști și i-a avut ca invitați pe DORU DINU GLĂVAN, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, și MIRCEA ȘERBAN, unul dintre cei mai „proaspeți” membri ai UZPR. Emisiunea a abordat subiecte ca Unirea de la 1859, Centenarul UZPR (11 ianuarie 2019) și Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), dar a lăsat pe dinafară (din lipsă de timp) proiectul Eminescu de la Ieud, organizat la 15 ianuarie și onorat de prezența lui Grigore Leșe, la inițiativa a doi membri ai UZPR, Laurian Stănchescu și Mircea Șerban. Evenimentul a fost girat și susținut de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Așa cum se poate lesne observa, emisiunea (care este înregistrată) a fost masiv cenzurată, în partea care se referea la teroarea CNA-ului asupra libertății cuvântului și la faptul (exprimat de președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan) că această instituție este profund virusată politic. De frica acestei instituții (Consiliul Național al Audiovizualului), televiziunea a  eliminat aproape în întregime apelul la solidaritate al UZPR (citat de moderator) către întreaga breaslă a jurnaliștilor, în condițiile în care libertatea cuvântului devine, din ce în ce mai mult, o frumoasă amintire. Iată fragmentul cenzurat:  

„Stimați colegi ziariști de pretutindeni, membri sau nemembri ai UZPR, 

Traversăm una dintre cele mai nefaste perioade din istoria noastră. Lipsa de solidaritate a breslei jurnaliștilor, vulnerabilitatea la care ne-am expus treptat-treptat, aproape fără să ne dăm seama, prin compromisurile unora dintre noi față de mediul economic sau politic (care, de regulă, se întrepătrund), aversiunea reciprocă între toate trusturile de presă, care a generat aversiuni și ostilități la nivel individual, ne-au adus pe toți aici, adică în imposibilitatea de a ne proteja profesia și breasla. Legile împotriva presei sunt formulate perfid, astfel încât, oricând, o putere decidentă a statului, inclusiv Consiliul Național al Audiovizualului, să ne poată sancționa sau chiar interzice, în pofida și împotriva dreptului constituțional la libera exprimare.  

Să ne amintim, păstrând proporțiile istorice, de un caz similar, petrecut în data de 28 iunie 1883, când cea mai puternică și mai autorizată voce publică a vremii, ziaristul Mihai Eminescu, a fost băgată în cămașa de forță. A fost un asasinat civil. Ca o ironie a sorții, dar și ca o lecție atemporală de etică jurnalistică, în aceeași zi, 28 iunie 1883, apărea în TIMPUL, ultimul articol scris de Eminescu în această publicație, articol în care marele ziarist vorbea despre libertatea presei și a jurnalistului, luând apărarea unei publicații străine care apărea în România: «L’Indépendence roumaine». Acest ziar, care „îndrăznise” să critice guvernul, fusese interzis iar patronii expulzați din țară. Ziaristul Eminescu nu avea nicio legătură directă cu acest ziar și niciun interes personal de a-i susține cauza. Și totuși, dintr-un impuls moral și profesional extrem de rar în zilele noastre, și-a riscat propria libertate, luîndu-i apărarea […].

Și iată cum «naționalistul», «xenofobul», «antisemitul» ziarist Mihai Eminescu (care, în realitate, era acuzat, în timpul vieții, pe de o parte, că este antisemit și protector al evreilor, iar pe de altă parte că e cosmopolit plătit de străini) s-a constituit în „parte civilă” și morală a profesiei sale, luînd apărarea unui ziar concurent. «Dar credem că nu este nevoie a argumenta mult – își încheia Eminescu articolul – , spre a convinge despre urâta pornire a guvernului asupra presei. Trebuie să-l așteptăm de acum la alte măsuri și mai odioase, pentru că panta este alunecoasă și nu are piedică până-n prăpastie. Cât pentru presă, am putea să-l asigurăm pe regim că, oricât de cumplite ar fi actele sale de răzbunare, nu va fi în stare nici el a abate unele caractere tari ce se găsesc într-însa, și teamă ne e că, căutând victoria peste tot, va pierde și pe cea deja câștigată, în monstruoasa sa pornire de a-și subjuga și presa».  

A fost un mesaj profetic, de o halucinantă actualitate. De aceea Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România luptă de ani de zile în Parlamentul României pentru a impune pe cale legislativă declararea zilei de 28 iunie ca zi „canonică” a ziaristului român. N-am reușit încă (și din lipsa de solidaritate a breslei pentru acest demers), dar n-am renunțat… 

Stimați confrați,

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România lansează apelul către toți ziariștii din România, membri și nemembri ai UZPR, din toate organismele de comunicare (presa scrisă, audiovizual, presa online) să renunțe la sentimentele și resentimentele personale, de grup sau de trust și să se solidarizeze cu colegii noștri de la Realitatea TV. Apărându-i pe ei, pe noi ne apărăm. Iar ceea ce li se întâmplă lor azi, ni se poate întâmpla oricând nouă. Iar lumea are încă nevoie de vocile noastre”… 

Deviza emisiunii „TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!”’ este „Ca să fii român, trebuie să poți” (Grigore Vieru). Invitat special, permanent și tutelar: Dl. Mihai Eminescu.

http://www.certitudinea.ro/articole/presa/view/trezeste-te-gheorghe-trezeste-te-ioane-mica-unire-centenarul-uzpr-si-terorismul-institutional-al-cna

Miron Manega

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.