◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Antarctica, misterele continentului de gheață

În an ul 1983, în apropiere de stația, Vostok, Antarctica, se înregistra un record, -89,2 grade Celsius. În anul 2018, recordul a fost doborât.

La Dome Fuji, o stație japoneză amplasată la o altitudine de 3783 de metri, s-a înregistrat o temperatură de -91,2 grade Celsius. Măsurătorile au fost realizate prin satelit.

Antarctica este un continent izolat și ostil vieții. Cu toate acestea, Antarctica a fost scena unor importante jocuri politice și strategice. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Germania a revendicat o suprafață de 600000 km2, în scopul de a controla pasajul Drake și o parte din Oceanul Indian.

Țări precum Germania, Argentina, Anglia, SUA, Franța, Chili, încep construcția primelor stații permanente, cu scopul de a controla o parte din teritoriu.

După cel de al Doilea Război Mondial, SUA desfășoară una dintre cele mai mari expediții, Highjump, condusă de amiralul Richard Byrd, la care au participat un port-avion, un submarin, 26 avioane, 13 nave și 4700 de militari și specialiști.

Oficial, s-a spus că expediția ar fi avut ca obiectiv cartografierea Antarcticii. În realitate, autoritățile americane au fost interesate de bazele militare naziste. Operațiunea a fost un eșec. Câteva mii de persoane au murit, în condiții neexplicitate de americani.

În anul 1958, Anglia și Noua Zeelandă efectuează o expediție comună. Cele două echipe au traversat Antarctica și s-au întâlnit la Polul Sud. Un an mai târziu, este semnat Tratatul Antarcticii de către 12 țări, prin care se interzicea oricare pretenție teritorială, iar activitățile desfășurate aveau numai caracter științific și de cercetare. În timp, la acest tratat au aderat 46 de țări.

Antarctica este acoperită cu gheață care are o grosime de 1,6 km. Calota polară reprezintă 70% din rezerva de apă dulce a planetei. Specialiștii au forat calota glaciară, unde au descoperit imense cantități de apă lichidă și forme de viață microscopice.

Antarctica este divizată în două părți, cea orientală și occidentală, printr-un lanț muntos care atinge înălțimi de peste 3700 de metri și ocupă o suprafață de 3200 km. Lanțul muntos prezintă mai mulți vulcani, dintre care doi sunt activi. Situați în profunzime, ei provoacă erupții sub-glaciare.

Antarctica

În partea sudică a continentului, soarele nu apune timp de câteva luni. Există și reversul medaliei. Celelalte luni, este beznă totală.

Un alt fenomen spectaculos este cel al vânturilor care pot atinge viteze record de până la 370 km/h. Un alt record înregistrat în Antarctica este numărul mare de meteoriți descoperiți pe toată suprafața.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *