◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Știati că există și Marele Zid Indian?

Tot românul a auzit de Marele Zid Chinezesc…

Dar știati că există și Marele Zid Indian?

Fortul Kumbhalgarh din India a fost clădit pentru a ocroti de atacurile vrăjmașe un număr de 360 de temple și include un zid gigantic, vechi de peste o jumătate de mileniu. Numită, uneori, „Zidul Kumbhalgarh”, această grandioasă construcție de împrejmuire este cel mai bine cunoscută sub numele de Marele Zid Indian. Și nu se poate zice că supranumele acesta nu i se potrivește de minune! Lungimea totală a zidului care împrejmuiește fortul este de 36 de kilometri. Marele Zid Indian se află pe locul doi în lume, după lungime, în clasamentul zidurilor cu rol defensiv care au fost construite în veacurile trecute. Pe locul întâi ca lungime se află, firește, Marele Zid Chinezesc!
Zidul aflat în India este masiv iar aspectul său este cu adevărat impozant, prezentând, pe alocuri, o asemănare izbitoare cu Marele Zid Chinezesc. Precum acesta din urmă, zidul indian trece peste dealuri semețe și peste văi adânci. Grosimea sa maximă este de 15 metri, în secțiunile cele mai late. Este un zid solid, impresionant, dar și extrem de aspectuos. Pe cât de folositor a fost odinioară în scop defensiv, de respingere a inamicilor, pe atât de util se poate dovedi astăzi, în scop turistic, de atragere a turiștilor străini.
Grandiosul monument istoric nu este atât de vizitat precum Marele Zid Chinezesc, ce se bucură de o notorietate net superioară. Acest lucru uimește, de vreme ce reprezintă un vestigiu peste care secolele au trecut fără să îi afecteze aspectul inițial. Nu-i timpul trecut, are toate șansele din lume să devină la fel de cunoscut precum „fratele” său din China!
Munca de construire a fortului și a zidurilor de la Kumbhalgarh au debutat în 1443, cu doar cinci decenii înainte de expedițiile lui Columb către Lumea Nouă. Cam 60 dintre templele din incintă sunt hinduse, restul fiind jainiste. Jainismul este o străveche religie indiană, care prescrie non-violența sub toate formele sale și în toate aspectele vieții.
Se spune uneori că Vardhamana Mahavira (599-527 î.e.n.) ar fi fondatorul jainismului, dar acest înțelept oriental doar a revigorat această credință, ale cărei începuturi sunt mult mai vechi. Mahavira condamna sacrificiile de animale și orice act de agresiune îndreptat contra vreunei făpturi. În lume sunt aproximativ 6 milioane de jainiști, dintre care peste 4 milioane se află în India. Ca și budiștii, jainiștii cred în reîncarnare și o consecință a concepției lor despre viață este dieta vegetariană.
Una dintre speranțele constructorilor Marelui Zid Indian a fost că, datorită înfățișării sale de fortificație inexpugnabilă și a remarcabilei sale capacități defensive, măreața construcție îi va ține pe inamici la distanță și astfel vor fi evitate confruntările directe și sângeroase de pe câmpul de luptă, fiind limitată violența care… înrăutățește karma.
Impozantele ziduri separau două regate – Mewar și Marwar, state între care relațiile erau departe de a fi cordiale. La vremuri de grea primejdie, complexele și grandioasele fortificații serveau ca ultim refugiu al căpeteniilor statului Mewar. Se povestește că, în cele peste cinci veacuri de existență, imensul fort a căzut o singură dată în mâinile inamicului. Dar nu prin năruirea vreunei porțiuni de zid, ca urmare a acțiunii vreunui asediator. Ci doar din pricină că apărătorii au rămas fără apă potabilă. Se poate zice că, de-a lungul secolelor, Marele Zid Indian și-a îndeplinit rolul, cu brio!

cunoastelumea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *