Revista Frontiera

Prima revistă a străjuitorilor fruntariilor româneşti – „REVISTA GRĂNICERILOR” a apărut la 1 aprilie 1920, într-o perioadă nu numai grea dar şi complicată pentru cei de la fruntarii.

Era perioada când încă nu se cicatrizaseră definitiv rănile primului război mondial şi când poporul român era mândru de realizările sale, înfăptuind România Mare.

Era perioada, cum spunea generalul Toma Lişcu, comandantul Corpului Grănicerilor, sub a cărui îndrumare a apărut „Revista Grănicerilor”, „când grănicerii cu rănile ce căpătaseră în luptele glorioase încă nevindecate şi reduşi ca număr aveau neîncheiată pagina lor de glorie din Istoria neamului, ei aveau de bătut, pentru vecie, stâlpul noilor hotare lărgite până acolo unde se aude graiul românesc”.

De-a lungul anilor revista a continuat să apară sub diferite nume şi în diferite formate.

La 1 aprilie 1932 revista „GRĂNICERUL”, la 23 octombrie 1945 „Cuvântul Grănicerilor”, în toamna lui 1945 a apărut, însă pentru scurtă vreme, o altă publicaţie grănicerească, ce se numea „Frontiera spre sfârşitul anului 1950 „Cuvântul Grănicerilor” îşi încetează apariţia, luându-i locul, tot cu apariţie săptămânală, „De strajă patriei.

La 7 aprilie 1960, a apărut „Grănicerul”, condus de maiorul Constantin Tatu. Ultimul număr al acestei reviste lua drumul unităţilor şi subunităţilor în ziua de 11 mai 1982. Un ordin abuziv şi stupid al cuplului dictatorial întrerupea,pentru o vreme, drumul prestigios al presei grănicereşti.

Acest drum a fost reluat prin apariţia, la 6 decembrie 1990, prin ordin al ministrului apărării, a săptămânalului „FRONTIERA”, în 4 pagini tabloid alb-negru, ulterior în 8 pagini, bilunar, având acelaşi format A3. Din 24 februarie 2000 apare cu coperte policrome, în format A4, specific unei reviste, în 20 de pagini. În perioada 2005-2006 tirajul atingea 14.000 exemplare în format: A4, 36 pagini. Din anul 2016 Revista Frontiera apare bimestrial cu un număr dublu de pagini faţă de formatul anterior, 68, într-o formă grafică mult îmbunătăţită.

De-a lungul vremii, în numerele revistei au fost relatate aspecte privind viaţa concretă a celor ce apărau graniţele ţării, devenind astfel un martor fidel al vieţii din această zonă. În paginile revistei Frontiera de după 1989 se poate vedea pas cu pas evoluţia ţării, schimbările care au avut loc, transformarea instituţiei de la frontieră într-o structură nouă care a facilitat călătoria românilor în spaţiul european fără viză şi mai apoi aderarea României la Uniunea Europeană.

Astăzi Revista Frontiera este un instrument pertinent de informare în interiorul instituţiei, dar şi un veritabil liant de comunicare cu instituţiile de profil din întreaga Europă.

  Iulian Puică / UZPR

Iulian PUICĂ

Despre autor

Articole asemănătoare

  1. livia Reply

    FELICITĂRI!

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.