Ziua Națională a Culturii Centenarul Marii Uniri

Ziua Naţională a Culturii, Centenarul Marii Uniri şi celebrarea poetului român, Mihai Eminescu au fost marcate vineri, 11 ianuarie 2018, la sediul ICR Beijing, printr-un eveniment cultural complex pentru a aduce spiritul de sărbătoare în rândul publicului din China.

În cuvântul de deschidere, Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal relaţii ICR Beijing, a vorbit despre semnificaţia sărbătoririi Zilei Culturii în data de 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu.

Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a prezentat o sinteză a culturii multimilenare a României, apoi a avut loc lectura în limba chineză a piesei de teatru „Prima zi a ultimei luni” semnată de scriitorul şi profesorul universitar Ilie Cristescu (cu pseudonimul Ilie Ştefan Domaşnea) în interpre­tarea a şase actori chinezi, membrii Grupului de Artă din Beijing „Jinghua Qing”: Zhao Aihua, Tang Ping, Yang Song, Gao Lifang, Ge Hongmei, Qi Xiuli.

Piesa are ca temă înfăptuirea Marii Uniri a României, cu o importantă valoarea istorică şi estetică.

Piesa „Prima zi a ultimei luni” scrisă de Ilie Cristescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a fost pusă în scenă pentru Televiziunea Română de către regizorul Mircea Moldovan în anul 1983, cu o distribuţie fantastică: Gheorghe Cozorici, Costel Constantin, Dorina Lazăr, Mariana Buruiana, Ion Besoiu, Valentin Uritescu, Şerban Ionescu, Valentin Teodosiu, Emil Hossu. Piesa are două părţi: „Oameni în luptă” (25 mai 1981, Reşiţa) şi „Împlinirea idealului” (22 noiembrie 1981, Petroşani).

Lectura piesei de teatru „Prima zi a ultimei luni” a mai fost prezentată în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Beijing 2018, eveniment care a făcut parte din seria acţiunilor ce au marcat Centenarul Marii Uniri.

Evenimentul contribuie la creşterea interesului în China pentru păstrarea valorilor culturale româneşti şi, de asemenea, promovarea lor, pentru o mai bună cunoaştere a istoriei, dar şi a literaturii, limbii şi a culturii române.

Antonina Dragne-Ciuceanu

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.