◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

RĂZBOIUL STELELOR, UN PROIECT APOCALIPTIC

În anul 1980, președintele Ronald Reagan lansa un proiect numit Războiul  stelelor. SUA erau într-o perioadă de război rece cu URSS. Cele două țări alocau sume uriașe pentru înarmare.În diverse zone ale globului, au fost realizate teste nucleare care multă vreme au fost secrete. Toate aceste teste făceau parte din apărarea strategică. Testele au avut consecințe dramatice pentru omenire.

Ele s-au produs în subteran, în ape, în atmosferă. Multe persoane s-au îmbolnăvit de cancer, s-au înregistrat mutații genetice ori s-au produs cutremure. SUA pregăteau un test nuclear care ar fi trebuit să se realizeze pe Lună.

Testele nucleare sunt clasate după o scară numită INES. Foarte mult timp accidentele nucleare au fost ținute secret sau informații despre ele au apărut mult mai târziu de la producerea lor.

În mai 1962, Franța a efectuat un test nuclear subteran în Ecker, Sahara. Testul s-a finalizat cu multe victime.

Explozia a fost atât de violentă încât bucăți din muntele unde a fost efectuat testul au fost distruse, iar soldații și civilii care s-au aflat în apropiere au fost iradiați de norul radioactiv. Doi miniștri care asistau la acest test au fost iradiați. Imagini de la această tragedie au fost difuzate în anul 2005, de către un canal de televiziune francez.

După explozie, un avion a survolat zona zero. Pilotul și copilotul au murit la scurt timp ca urmare a iradierii.

În 29 septembrie 1957, la complexul nuclear Maiak, URSS, a avut loc un accident nuclear, cu un nivel de 6 pe scara INES. A fost cea mai mare catastrofă nucleară după cea de la Cernobîl, din anul 1986.

Deșeurile radioactive au contaminat o suprafață de 800 kilometri pătrați. Peste 470000 de persoane au fost iradiate, dintre care multe au murit.V-ați întrebat ce s-ar întâmpla în cazul uni război nuclear? Specialiștii au răspunsul.

S-ar produce 20 de ierni aspre, recolte slabe, foamete, subțierea drastică a stratului de ozon, înmulțirea cazurilor de cancer. Temperaturile globale ar scădea, la fel și cantitățile de precipitații.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a lăsat în urmă 60000 de morți și peste 5 milioane de persoane afectate. Teritoriul otrăvit de la Cenobîl se întinde pe o suprafață de 2600 kilometri pătrați.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *