◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Miresme de liliac şi lăcrămioare la Cenaclul „Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români

Joi, 28 aprilie 2018, când la Cluj-Napoca tocmai a dat în floare liliacul, membrii filialei locale a Ligii Scriitorilor Români s-au reunit pentru ședința lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ, în primitoarea Sală a Oglinzilor din cadrul Cercului Militar Cluj, gazda noastră dintotdeauna.
Conducerea ședinței a fost asigurată de Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR și redactorul-șef al revistei de culură „Agora literarăˮ, care a salutat participanții și oaspeții veniți din țară și de peste graniță pentru a ne fi alături.
Împreună cu Al. Florin Țene, președintele național al LSR, a prezentat-o publicului pe Chira Carolina, cea mai nouă membră a Filialei Cluj.
Însemne ale prețuirii pentru activitatea ferventă în slujba culturii și literaturii române au fost conferite membrilor din conducerea Filialei Orhei (Republica Moldova). Astfel, lui Andrei Calcea, vicepreședinte, i-a fost conferită medalia „Virtutea literarăˮ, președintele Filialei, Vasile Cocarceaˮ, a primit Diploma „Liga Scriitorilor Români la 10 aniˮ, iar Anei Sofroni i-a fost acordată „Diploma de Excelențăˮ, ce i-a fost transmisă prin intermediul colegilor moldoveni.
Al. Florin Țene și Iulian Patca au prezentat cele mai noi cărți și reviste sosite la sediul central al Ligii: acad. Ștefania Kory-Calomfirescu, „Amintiri despre Valeriu Lucian Bologa, cel mai mare iatroistorigraf…ˮ, Gina Cobârzan, „Gânduri din miez de sufletˮ, Eugen Burghelea, „Viața în galopˮ, Pușa Lia Popan, „Din vraja vorbelorˮ, Maria Someșan, „Anotimpul iubirii. Adevăr sau iluzieˮ, Chira Carolina, „Întoarcerea în timp la Sighetˮ, Antologia închinată Anului Centenar a Filialei Orhei a LSR, „Țara de glorie și dorˮ, Vasile Umbreanu-Crișan, „Rotirea cheiței în golˮ, Stan Brebenel, „Șlefuitorii de cuvinteˮ, Constantin Mândruță, „Epigrame pe alese…ˮ, Sandu Cătineanu, „Poeme pentru triste vremiˮ, Ștefan Vișan, „Moartea albăˮ, Ștefan Popa, „Hristos, mântuirea meaˮ, Mariana Moga, „Anotimpul cu trifoiˮ, George Echim, „Întrupareˮ, Dana Criste, „Regăsit în ochiul nopțiiˮ, George Ioniță, „Leagănul toamneiˮ, Aurelia Rângea, „Iubiri stelareˮ, Ion Constantinescu, „Coctail satirico-umoristicˮ, Lili Lazăr, „Îngeri și oameniˮ, Liliana Moldovan, „O lume ca o declarație de dragosteˮ, Gențiana Groza, „Aripi de fluturiˮ, Vasile Cocarcea, „Lacrimi și durere cu dor de Eminescuˮ, „Orheienii în luptele pentru independența Moldovei…ˮ, Andrei Calcea, „Osândiți la nemurireˮ, Revista „Spații culturaleˮ (Buzău).
A urmat lansarea celei de a 18-a Antologii Napoca Nova, „Suave minuni înmiresmateˮ, despre care a vorbit antologatorul, Voichița Pălăcean-Vereș, care a prezentat noutățile prezente în acest florilegiu literar-artistic. Astfel, au fost remarcate frumoasele reproduceri după tablourile unor artiști plastici nou intrați în galeria colaboratorilor: Aurora Cristea (și un prozator extrem de talentat), Aneta Beatrice Filip, Carmen Florian, Brândușa Oanca, care s-au alăturat domnilor Eugen Coța și Peter Vereș, responsabilii de până acum cu aspectul grafic al cărților. Iulian Patca a vorbit despre munca din spatele ambițiosului proiect de a realiza trimestrial voluminoasele antologii, Niculae Suciu a afirmat că în peisajul cultural Antologiile NN reprezintă un demers inedit, în vreme ce Vasile B. Gădălin și Eugen Coța au gratulat realizatoarea antologiei cu inspirate catrene.
Momentul central al zilei l-a reprezentat lansarea volumelor semnate de oaspeții din Orhei, Vasile Cocarcea, Andrei Calcea și Constantin Mitrachi. Ei au adus la Cluj salutul colegilor din Filiala din Republica Moldova pe care o reprezintă și au prezentat cărțile oferite în dar clujenilor. Producțiile lor editoriale au fost întâmpinate cu entuziasm și emoții puternice de către gazde, care au înțeles că dincolo de Prut sentimentul național și iubirea de Patrie sunt profunde și inspiratoare.
Al. Florin Țene s-a prezentat înaintea publicului cu cea mai recentă carte a sa, „Aventura ideilorˮ, un volum de eseuri și critică literară, în care a adunat o parte a recenziilor, cronicilor de carte, studiilor de istorie și teorie literară. Au recenzat cărțile Voichița Pălăcean-Vereș și Lucia Elena Locusteanu, care a dat citire unui bine documentat eseu critic. Autorul a vorbit despre nașterea cărții și bucuria de a fi fost găzduită de către Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Voichița Pălăcean-Vereș și Vasile B. Gădălin i-au dat replica în epigrame.
Ion Constantinescu a recenzat două cărți de poezie de dragoste semnate de doi membri fondatori ai LSR, „De dragul tăuˮ, de Iulian Patca, și „Din cântarea cânărilorˮ, de Ion Benche, punând în evidență liniile de forță ale scrisului celor doi poeți, lirici prin excelență, truditori în slujba cuvântului. Iulian Patca a răspuns criticului recitând un poem din volum.
La rubrica „Memoria calendaruluiˮ, prof. Lucia Elena Locusteanu a vorbit despre câteva personalități născute în luna aprilie: Ștefan Augustin Doinaș, Alexandru Philippide și Octavian Goga, recitând din creația lor.
Dr. Mihai Ganea, compozitorul Imnului LSR, a ieșit înaintea asistenței cu cel mai recent număr al revistei „Porțile Norduluiˮ și a vorbit despre activitatea sa culturală și despre postul de radio pe care îl păstorește împreună cu Virginia Paraschiv.
Reuniunea s-a încheiat cu o agapă asigurată de Titina Nica Țene, Voichița Pălăcean-Vereș și oaspeții din Orhei, care au poftit participanții la cenaclu la celebrele plăcinte moldovenești pregătite de soțiile Domniilor Lor.
Următoarea ședință de cenaclu se va derula în 31 mai, începând cu orele 17.

Voichița Pălăcean-Vereș / membru UZPR

Un comentariu pentru “Miresme de liliac şi lăcrămioare la Cenaclul „Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români

  1. Felicitări pentru pasiunea şi seriozitatea cu care promovaţi cultura în general şi literatura, în speţă! I. Soare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *