default-logo

Aron Pumnul

În 12/24 ianuarie 1866, a murit la Cernăuţi (azi în Ucraina) Aron Pumnul (n. 27 noiembrie 1818, Cuciulata, Hoghiz, Brașov), lingvist, filolog şi profesor.

După înfrângerea Revoluţiei de la 1848 – 1849 din Transilvania, la care a participat, se refugiază la Cernăuţi, unde va deveni primul profesor de limba şi literatura română la Liceul german din oraş (1849) şi profesor al lui Mihai Eminescu. La moartea acestuia apare prima poezie tipărită a lui Eminescu, La mormântul lui Arune Pumnul, semnată M. Eminovici, privatist.

Aron Pumnul a fost adept al etimologismului. La Cernăuți a publicat în 1850 Convorbiri între un tată și fiul lui asupra limbei și literelor românești.

A alcătuit prima antologie de literatură română (Lepturariu rumînesc cules de’n scriptori rumîni, 5 vol., 1862 – 1865), publicată la Viena, fiind unul din întemeietorii istoriei literare românești.

A elaborat și o gramatică a limbii române, în limba germană, tipărită la Viena: Grammatik der rumänischen Sprache für Mittelschulen, 1864.

leviathan.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*