◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Dosarul agentului german V.I. Lenin

Istoria ascunde numeroase lucruri interesante și controversate. Unul dintre acestea, care este plasat în sfera războaielor serviciilor secrete, este dosarul agentului secret V.I. Lenin, care a declanșat revoluția bolșevică la ordinul Occidentului.

Lenin sau Ulianov


S-a născut în Simbirsk, Rusia, la 1870. Tatăl său, Ilia Nicolaevici Ulianov, a fost funcționar civil superior în domeniul educației, care a militat pentru democrație și educație liberă universală în Rusia, iar mama sa a fost  Maria Alexandrovna Ulianovna.

În perioada studenției nu se remarcă cu nimic, dar atunci este momentul în care se simte atras de mișcarea muncitorească. În 1893 devine liderul marxiștilor și se mută în Petersburg. Câțiva ani mai târziu, din cauza vederilor sale politice este arestat și deportat în Siberia. Acolo stă trei ani, după care emigrează în Elveția, în căutarea unei vieți mai bune. După înfrângerea primei revoluții din Rusia, se stabilește în Elveția și atunci este momentul în care începe colaborarea cu serviciile secrete germane.

„Lenin” a fost unul dintre pseudonimele sale. Se crede că s-a inspirat de la numele răului Lena, dar niciodată nu și-a explicat alegerea.

În Occident era numit „Nikolai Lenin”, nume care îi provenea de la cel care l-a recrutat în serviciile secrete germane, colonelul Walter Nicolai.

Lenin, agentul secret german


Serviciile secrete germane se aflau într-o mare dilemă. Agenții recrutați înainte de începerea războiului, refuzau în a mai oferi informații și din acest motiv era nevoie de oameni noi și supuși.

În mod normal, persoanele de origine rusă reprezentau un punct de interes. Acesta a fost primul motiv pentru care Lenin a fost atras în interiorul serviciilor secrete. Un al doilea motiv ar fi fost caracteristicile sale ca individ: revoluționar convins, origine etnică complexă (după bunică german, iar după mamă evreu) și pentru poziția sa de lider ai marxiștilor din Rusia. 

 

Aceste caracteristici îl făceau agentul perfect și astfel, serviciile secrete germane, puteau obține informații prețioase de la Lenin.

Colaborarea a fost una benefică pentru ambele părți (Lenin versus servicii secrete) pentru că în perioada în care a locuit în Elveția a fost permanent sponsorizat. Lenin a muncit doar 2 ani ca avocat și a avut câteva cazuri mărunte, așadar, sponsorizările reprezentau un pansament numai bun pentru rana materială. De cealaltă parte, Lenin devenise un propagandist de primă clasă. Scria și tipărea numeroase texte, care aveau rolul de a trezi poporul rus la viață, pentru a începe o nouă revoluție.

continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *