◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Organizația Reporteri fără frontiere cere pedepsirea polițiștilor albanezi care au agresat jurnaliști

Poliția albaneză a fost criticată de organizația Reporteri fără frontiere, pentru că a vizat „în mod deliberat” jurnaliştii clar identificabili cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, în urma tulburărilor recente înregistrate în această țară.

Un conflict a avut loc la sediul Partidului Democrat din Tirana, în timp ce susținătorii fondatorului partidului și fostului prim-ministru și președinte Sali Berisha au luat cu asalt clădirea, care fusese baricadată de adepții președintelui Lulzim Basha. Protestatarii au folosit un berbec de metal pentru a sparge ușa, precum și ferestrele de la parter și de la primul etaj.

După o oră, poliția și forțele speciale au sosit și au dispersat mulțimea cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Au fost vizați mai mulți jurnaliști, inclusiv operatori care au fost loviți direct de jeturile de apă. Alți jurnaliști au avut probleme cu respirația și vederea din cauza gazului.

Reporteri Fără Frontiere a cerut sancțiuni pentru cei responsabili de violența poliției asupra jurnaliștilor.

Autoritățile albaneze au fost reclamate în mod repetat pentru utilizarea fără discernământ a acestor metode în timpul protestelor, în detrimentul lucrătorilor din media, a căror sarcină este să fie acolo.

În 2019, la protestele antiguvernamentale conduse de opoziție, mulți jurnaliști au fost vizați cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pe parcursul a câteva săptămâni de demonstrații. Unii au fost internați în spital, iar alții au raportat atacuri ale poliției cu bastoane. Autoritățile au refuzat să coopereze cu jurnaliștii care au cerut să știe ce substanțe chimice sunt folosite împotriva lor.

Apoi, în 2020, în timpul demolării Teatrului Național, poliția a agresat și reținut mai mulți jurnaliști, în timp ce aceștia relatau despre proteste. Ofițerii nu aveau ecusoane cu nume sau numere, ceea ce înseamnă că nu au putut fi identificați și nici nu au putut fi depuse plângeri împotriva lor.

Mai târziu în acel an, în urma uciderii unui tânăr neînarmat, Klodian Rasha, de către un ofițer de poliție de serviciu, proteste mari au izbucnit în toată țara și în capitala Tiranei. Pe lângă presupusa agresiune și reținere a zeci de minori, au existat mai multe rapoarte de agresiune și reținere a jurnaliștilor, care au fost puși inclusiv să inclusiv să semneze mărturisiri false pentru a fi eliberați.

Aceste incidente fac parte dintr-o lungă listă de atacuri fizice asupra jurnaliştilor albanezi care au avut loc în ultimii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *