◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Personalul BBC News Persian, hărțuit de regimul din Iran

BBC a depus o plângere urgentă la ONU cu privire la ceea ce spune că este hărțuirea continuă de către Iran a jurnaliștilor din serviciul său persan și a familiilor acestora. Plângerea vine pe fondul escaladării preocupărilor de securitate, după un an în care Iranul a fost acuzat că a desfășurat operațiuni ilegale împotriva jurnaliștilor din străinătate.

Directorul BBC World Service, Liliane Landor, a declarat că personalul s-a confruntat cu înghețarea activelor, hărțuirea online și amenințările cu moartea. „Aceste acțiuni trebuie să înceteze”, a spus ea, la o conferință despre libertatea presei, în Estonia.

Guvernul iranian a negat anterior acuzațiile.

BBC News Persian ajunge săptămânal la o audiență globală de aproape 22 de milioane de oameni, inclusiv aproximativ 13 milioane în Iran, unde serviciul este interzis.

O declarație a BBC afirmă că Iranul a vizat jurnaliștii persani BBC News și familiile acestora de mai bine de un deceniu. Jurnaliştii nu s-au putut întoarce în Iran de teama arestării, în timp ce membrii familiilor lor au fost supuşi unor interdicţii de călătorie, interogaţi şi deţinuţi în mod arbitrar.

Noua plângere depusă la ONU, care se bazează pe interviuri cu membri ai personalului despre incidente din ultimul an, a raportat îngrijorări sporite de securitate pentru jurnaliștii persani BBC News, în lumina amenințărilor extrateritoriale, inclusiv în Regatul Unit și în țări terțe, creșterea presiunii financiare din cauza înghețării activelor, care penalizează jurnaliștii și familiile lor extinse, activitate sporită de informații și contrainformații menite să submineze reputația profesională a BBC News Persian și a jurnaliștilor săi, creșterea și continuarea atacurilor online și a violenței online.

Jennifer Robinson, consilier pentru BBC World Service, a declarat: „Știm din acțiunile trecute ale Iranului că este dispus să ia măsuri transfrontaliere și mortale pentru a-și reduce la tăcere criticii și că percepe jurnalismul independent despre Iran ca un risc pentru puterea sa. Clienții noștri de la BBC News Persian primesc amenințări cu moartea și violență, pur și simplu pentru că își fac treaba – pur și simplu pentru că sunt jurnaliști. Facem apel la experții Națiunilor Unite și Consiliul pentru Drepturile Omului să ia măsuri rapide și solide pentru a trage Iranul la răspundere și pentru a se asigura că jurnaliștii BBC News pot relata fără teamă”.

Secretarul general al ONU și raportorii speciali au exprimat anterior îngrijorări cu privire la tratamentul acordat de Iran personalului BBC și au avertizat că hărțuirea, supravegherea și amenințările cu moartea încalcă legea internațională a drepturilor omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *