◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Invazia Rusiei în Ucraina reconfigurează apărarea europeană

Nouă strategie de securitate şi apărare a Uniunii Europene, pe care liderii blocului comunitar speră să o valideze în cadrul summitului lor din 24-25 martie, forţează blocul comunitar să facă un „salt mare” în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi să manifeste mai multă fermitate în faţa ameninţărilor care au trecut din registrul ipotetic în cel real, relatează EFE. „Un mediu de securitate sporită ne cere să facem un salt mare şi să ne creştem capacitatea şi disponibilitatea de a acţiona, să ne întărim rezilienţa şi să ne garantăm solidaritatea şi asistenţa reciprocă”, se menţionează în ultimul draft al strategiei UE în materie de apărare.
Elaborat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de apărare, Josep Borrell, documentul se află la a treia revizuire și începe prin a avertiza că „revenirea războiului în Europa, precum şi marile schimbări geopolitice ne testează capacitatea de a ne promova viziunea şi de a ne apăra interesele”.
Textul a beneficiat de la început de un sprijin puternic din partea ţărilor membre, a indicat Borrell, potrivit căruia contribuţiile acestora au crescut odată cu agresiunea Rusiei.
Strategia insistă, în orice caz, că UE şi statele sale membre „trebuie să investească mai mult în securitatea şi apărarea lor pentru că blocul să fie un actor politic şi de securitate mai puternic”.
Ultima versiune a documentului acordă mai multă importanţă Fondului european de sprijinire a păcii (FEAP), un instrument în afara bugetului UE, care este alimentat prin contribuţiile statelor membre şi prin care UE a decis să investească 500 de milioane de euro în echipamente militare letale şi neletale pentru ca ucrainenii să se apere împotriva invaziei Rusiei.
O altă componentă este crearea unei capacităţi de desfăşurare rapidă de până la 5.000 de soldaţi pentru a răspunde ameninţărilor iminente sau a reacţiona rapid la o situaţie de criză în afara UE „în toate etapele unui conflict”, care se aşteaptă să devină complet operaţională până în 2025.
Pe baza batalioanelor deja existente ale UE, la care statele membre nu au recurs niciodată, va fi dezvoltată o forţă modulară, care să includă componentele terestră, aeriană şi maritimă, pentru a „fi utilizată în diferite faze ale unei operaţiuni într-un mediu nepermisiv, cu intrare iniţială, întărire sau ca forţă de rezervă pentru a asigura ieşirea din aceasta”. Cei 27 se angajează în această secţiune să „crească gradul de pregătire şi disponibilitatea forţelor lor armate şi să furnizeze transportul strategic, protecţia forţelor, mijloace medicale, apărarea cibernetică, comunicaţii prin satelit şi informaţii, supraveghere şi recunoaştere”, pe lângă asigurarea interoperabilităţii, în conformitate cu standardele NATO”.
Pentru a garanta o desfăşurare reuşită, UE subliniază necesitatea de a se ameliora mobilitatea componentelor militare, lucru la care a lucrat şi a colaborat, de asemenea, cu Alianţa Nord-Atlantică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *