◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Bază de date creată de jurnaliști, pentru combaterea revizionismului în Balcani

BIRN a prezentat o parte din baza sa de date cu fapte legate de asediul Sarajevo din 1992-1995, care a fost stabilită în sau prin verdictele Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII). Pe lângă Sarajevo, au fost acoperite și alte părți ale orașului care se aflau sub controlul Armatei Sârbe Bosniace, VRS, inclusiv Grbavica, Vraca și Nedzarici, precum și municipiile Saraievo Ilidza, Hadzici, Vogosca și Ilijas, inclusiv locuri. unde au fost reținuți și uciși civili, demolări și jefuiri de proprietăți și alte crime comise în zonele Pale și Sokolac, notează balkaninsight.com
Jurnalistul BIRN Haris Rovcanin, care lucrează la crearea bazei de date, a declarat că Sarajevo și împrejurimile sale au fost primele regiuni care au fost prezentate, simbolic, așa cum acel asediu a început acum 30 de ani, în aprilie 1992. Termenul de „asediu”, a explicat el, este folosit în verdictele instanțelor și faptul că Sarajevo a fost sub asediu în timpul războiului reprezintă unul dintre faptele judecate. „Am creat o bază de date care conține unele dintre concluziile fundamentale ale instanței referitoare la campaniile de și bombardamente deliberate și atacuri neselective și directe care vizează populația civilă, precum și faptul că nicio parte a orașului nu a fost ferită de bombardamente din pozițiile deținute de Corpul Sarajevo-Romanija al armatei sârbe bosniace, după cum s-a stabilit în verdicte, și că civilii au fost vizați în timp ce luau apă și foloseau transportul public, în special tramvaiele”, a spus Rovcanin.
Directorul local al BIRN, Denis Dzidic, a spus că dezvoltarea bazei de date multimedia a faptelor stabilite de instanță este de o importanță extremă pentru a afla despre trecut și ca instrument de contracarare a narațiunilor revizioniste și a negării genocidului și crimelor de război din Bosnia și Herțegovina. „Suntem martori la politizarea istoriei în Bosnia, care a fost deosebit de pronunțată în aparițiile publice ale politicienilor în perioada preelectorală, dar și în programele școlare. Prin dezvoltarea acestei baze de date, ne străduim să contracarăm narațiunile care se concentrează pe diviziuni și negare și să dezvoltăm o platformă multimedia unică care poate servi profesorilor, studenților și tuturor celor interesați de faptele judecate”, a spus el.
În scopul realizării bazei de date, au fost identificate bombardamentele, așa cum sunt numite în verdicte, pentru care s-a stabilit cu certitudine că focul a fost deschis din pozițiile deținute de Corpul Saraievo-Romanija. La fel a fost bombardarea cu ajutorul bombelor cu aer modificat din 1995.
Potrivit lui Rovcanin, unul dintre scopurile acestei baze de date este acela de a aduna într-un singur loc toate crimele stabilite prin verdictele Tribunalului de la Haga, fără însă a numi autori concreți. Acest lucru se datorează faptului că, în unele cazuri, Camerele de judecată au stabilit că infracțiunile au fost comise într-un anumit loc, dar nu aveau probe care să lege și să condamne persoana judecată de acele infracțiuni specifice.
În plus, scopul bazei de date este de a ajuta viitorii cercetători, studenți și jurnaliști să găsească informațiile de bază de care au nevoie pentru activitatea lor ulterioară, dar și de a ajuta profesorii și ministerele educației prin furnizarea de materiale pentru programele școlare și metodologii de predare despre războiul trecut. .
Istoricul Melisa Foric, care a lucrat la instrumentul educațional din această bază de date în calitate de contractant extern al BIRN, a declarat că baza de date de fapte va oferi o opțiune pentru o căutare rapidă, verificare și utilizare a faptelor și a surselor istorice, care fac parte integrantă din verdictele pronunțate de TPII.
Până la sfârșitul proiectului, pe lângă Sarajevo, baza de date va conține și date despre alte zece regiuni, și anume Herțegovina de Est, Regiunea Zenica, Bosnia Centrală, Regiunea Doboj-Posavina și Bosnia de Est, Srebrenica, Regiunea Herțegovina, Krajina și Bijeljina-Zvornik. Regiune.
Baza de date este implementată cu sprijinul Fondului ONU pentru Democrație, UNDEF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *