◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

REVISTA “ARCADIA”

Orașul Anina – colt de rai in “Gradina Maicii Domnului”, zona magica prin ea însăși -este o mărturie si o restituire a ființei divino-umane in Europa, de răspândire a cuvântului in limba romana. Mărturie a comuniunii dintre romani si austrieci antrenați in lupta comuna pentru cultura si civilizație. Este un templu al naturii, care face parte din paradisul romanesc, un miracol al zilelor noastre.
La Anina s-a dovedit putere de excepție in strădania intelectualilor, a tuturor locuitorilor de a spune nespusul care zace in noi. Am aflat ca la acești oameni este o metafizica împotriva râului, împotriva iubitorilor de arginti si a trădătorilor de tot felul. Aici se găsesc personalități cu o dragoste nețărmurită fata de neam si limba romana, fata de credința si adevăr. Pentru ei cultura desăvârșită este cultivarea limbii si a legii strămoșești. Atenți la istoria neamului, la legendele populare si la obiceiurile strămoșești au scos minunata revista de cultura “ARCADIA”, o tribuna pentru cultura neamului nostru care reușește cu succes sa conserve, intre coperțile ei, adevărate comori de spiritualitate românească.
Editata sub patronajul cenaclului literar “Virgil Birou” si cu sprijinul Primăriei orașului Anina, revista “Arcadia” este condusa de Mihai Chiper, redactor șef, o personalitate cu o delicatețe neobișnuită si cu finețe sufleteasca rara si profunda, cu o bunătate ce vine din bunul simt al poporului roman si cu rol esențial in cultura si spiritualitatea orașului. Cu un harnic colectiv de redacție, format din: Mihai Chiper, Maria Chiper, Ion Rășinaru și alții, revista are in program deviza: “Sa descoperim trecutul care ne poate lumina viitorul” pentru redescoperirea valorilor culturale. Aceasta revista este o publicație fanion, atât prin modul cum sunt tratate temele din fiecare număr, cat si prin greutatea semnăturilor a unor personalități din Banat si din tara.
Redactorii scot in evidenta personalități romanești care vin din profunzimea neamului. Ei se dăruie acestei activități fără a aștepta recompense materiale de la nimeni. Ei s-au legat sufletește de obiectivele propuse, de cititori cu dorul cunoașterii istoriei neamului, ducând mai departe spiritul de la început, sporind renumele revistei.
Aceasta publicație servește, sub diferite teme si titluri, școala, cultura bănățeană, afirmându-se ca o conștiință vie a marilor tradiții romanești si locale si ca o fereastra larg deschisa către spiritul european. Ea cultiva cultul prieteniei, al respectului fata de om, iubirea fata de munca si de Dumnezeu. Este un îndrumător si un prieten a zeci si sute de cititori din Banat si de pretutindeni contribuind la purificarea sufletului si luminarea mintii. Este o arena vie si activa a schimbului de opinii despre educație, istorie, folclor, cultura si tradiție – prin studii si articole, eseuri si recenzii etc. Este o tribuna a bănățenilor pentru păstrarea identității romanești si a demnității, a unității naționale.
Revista, prin activitatea ei, prin continut, scrie una din cele mai luminoase pagini din istoria presei romanesti. Ea apara legea si credinta strabuna. Este pilda vietii noastre, care ne aduce mereu aminte ca la inceput a fost “cuvantul”. Ea reuseste sa recreeze lumea, citind revista vom fi naturali, vom fi oameni, vom fi fericiti.
Revista “Arcadia” aduce flori ale recunostiintei si neuitarii. Este un reper pentru orientarea constiintei romanesti in aceste vremuri. Este asemenea unei candele cu lumina lina, tainica, binefacatoare, primita din lumina lui Hristos-Domnul, care a luminat si va mai lumina multe suflete aflate in intuneric. De aceea putem spune ca este o bucurie si un privilegiu pentru romanii banateni sa aiba o asemenea revista care face sa patrunda ideile ei in interiorul cititorului, acolo unde se patrunde greu. Este important de subliniat ca revista s-a tinut, in acesti ani de framantari, departe de valtoarea politica atat de nociva acestei linisti binecuvantate in care trebuie sa se desavarseasca personalitatile tinere, exprimandu-se cu deplin respect pentru cultura romaneasca si oamenii ei.
Revista “Arcadia” respira duhul evlaviei. De aceea eu pretuiesc nespus de mult staruinta redactorilor de a atrage cititorii si a-i obisnui cu un capitol al vechii noastre culturi, care asa isi dezvaluie tainele.
Pretuiesc munca redactorului coordonator, innavutit in cucernicie si in intelepciune, care a dat si da pilda de mare destoinicie oamenilor. De altfel, aceleasi calitati le intalnim si la ceilalti redactori. Cu totii trudesc pentru a arata valoarea celor din trecut, de a fi modele pentru cei de azi.
Am marea bucurie ca am cunoscut acesti oameni de exceptie cu fapte pentru eternitate.
Prin revista se pune in evidenta rolul Bisericii si familiei, doua institutii milenare in viata romanilor. De asemenea sunt evidentiate marile figuri ale istoriei neamului, oameni politici, conducatori, carturari etc, care au aparat valorile spirituale romanesti. Astfel, prin aceste personalitati se creeaza aici – o Romanie tainica – formata din familii de crestini unde credinta in Dumnezeu este cosubstantiala. Revista sporeste renumele Banatului in tara si in lume pentru ca este citita de oameni din tot rotundul romanesc.
In incheiere rugam pe milostivul Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti cei care scriu la aceasta revista si pe cei care o patroneaza, facand posibila aparitia ei. Sa fie stele care stralucesc deasupra Romaniei, aratand timpului istoric pe unde sa curgă.


Prof. Pavel Panduru / UZPR

uzp caras severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *