◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

ZIARIST SAU SCRIB DE OCAZIE?

Tema supusă atenției ne duce implicit la o dilemă mai veche ce ține de viitorul presei: print sau online?

Statisticile sunt evidente, realitatea așijderea, de la o lună la alta dispar publicații tipărite, cert este că ziarul în format clasic prezintă de-acum interes doar pentru persoanele încă nealfabetizate cu digitalul, viitorul, vrem noi sau nu, ține de zodia internetului, deci și de presa online. Peste zece-douăzeci de ani, chioșcurile de ziare vor dispărea sau vor primi alte destinații. Bunăoară, în 2018, conform Institutului Național de Statistică, ponderea utilizatorilor de internet cu vârste cuprinse între 16-17 ani a crescut, la noi în țară, cu 5,3 puncte procentuale, ajungând la 11,7 milioane de persoane.

Deci, internetul, implicit presa online, nu mai este un fenomen, ci o realitate. Întrebarea este în ce măsură cel ce scrie la un site sau blog se poate identifica cu tipologia ziaristului profesionist, pe care îl socot pe cale de dispariție odată cu presa tradițională.

În primul rând, trebuie să facem cuvenita delimitare între un blog și un site, sunt două identități diferite. Persoana ce scrie pe un blog nu poate fi socotită profesionist în ale jurnalismului, pentru simplul motiv că acest instrument de comunicare nu se identifică cu structura unui ziar. Este, cu exagerarea cuvenită, o jucărie, care poate fi modelată după un interes personal sau de grup. Site-ul, în schimb, poate deveni ziar online în urma unor cerințe: organigramă, structură, rubricizare, colegiul de redacție, dar, în primul rând, identificare prin ISSN. Și încă ceva: dacă o revistă sau o editură este acreditată științific din partea Consiliului Național al Cercetării Științifice, prin care se certifică valoarea produsului, de ce nu s-ar cota și site-urile cu ale lor produse? Și această certificare socot că ar trebui realizată de un departament specializat din cadrul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ca for decizional, având la bază un Cod deontologic al ziaristului online, regulamente și proceduri. 

Deocamdată, în aceste puzderii de site-uri, cu unele excepții, nu există ziariști profesioniști, ci condeieri ocazionali sau mercenari în ale scrisului, care comunică la comandă politică sau la cerințele unor companii economice, aducând, pe această cale, mari prejudicii presei și limbii române.

 

Daniela Florian / UZPR

Revista UZP nr. 21/2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *