◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Munca de acasă divizează societatea britanică

Lucrătorii din Marea Britanie sunt mai puțin dornici să se întoarcă la navetă decât omologii lor europeni. Mai mult de o treime din forța de muncă de birou din Marea Britanie lucrează încă de acasă. Este munca hibridă noul normal sau pot firmele să-i ispitească pe angajați înapoi cu normă întreagă?
Au trecut peste patru luni de când premierul Boris Johnson le-a spus funcționarilor publici că „trebuie să se asigure că toată lumea se întoarce la muncă”. Dar mai mult de o treime din forța de muncă de birou din Regatul Unit încă lucrează de acasă (cel puțin pentru o parte din timp), conform Oficiului pentru Statistică Națională (ONS). Mai puțin de unul din 10 spune că vrea să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână. Hibridul este oficial noua normalitate, potrivit statisticienilor guvernamentali.
ONS anunță că cel mai frecvent motiv invocat pentru munca la domiciliu este faptul că a devenit „parte din rutina normală a lucrătorilor”, sugerând că aceștia „au adoptat munca la domiciliu pe termen lung”.
Întoarcerea la birou este mai puțin populară în Marea Britanie decât în Europa, potrivit cifrelor de călătorie compilate de raportul Google Mobility. Naveta în Marea Britanie a scăzut cu 22% în comparație cu nivelurile dinainte de pandemie, în timp ce aproape toți europenii par să se întoarcă la biroul lor, navetele în Spania și Franța scăzând doar cu 9%, în Germania cu numai 7% și în Italia cu 6%, notează BBC.
Chiar și șefii din industria feroviară încă lucrează de acasă. Rail Delivery Group (RDG) este organismul industrial care „încurajează întreprinderile și navetiștii să ia trenul”. Totuși, propriului personal îi recomandă: „Tot ceea ce vă cerem este să faceți cel puțin două zile pe săptămână la birou; restul timpului se poate lucra de acasă.”
Trei sferturi dintre persoanele chestionate de ONS au spus că munca de acasă le-a îmbunătățit echilibrul dintre viața profesională și viața privată, precum și o mai mare flexibilitate părinților care lucrează și economii mari (în bani și timp).
Nu doar guvernul își reevaluează regulile din piața muncii. Un sondaj realizat de furnizorul flexibil de spații de birouri Regus a constatat că 69% dintre companii intenționează să-și reducă amprenta la birou – ceea ce ar presupune că majoritatea ar fi acceptat că viitorul muncii este hibrid. City of London a anunțat planuri de „reutilizare” clădirilor de birouri lăsate goale de pandemie în cel puțin 1.500 de locuințe noi până în 2030. Noile locuințe ar reprezenta o creștere cu 20% față de actualele 7.850 de unități rezidențiale și ar marca o schimbare bruscă de direcție. O persoană care crede că această trecere la munca hibridă nu este un lucru rău este Nick Bloom, profesor de economie la Universitatea Stanford, din California, care a studiat eficiența muncii la domiciliu cu mult înainte de apariția pandemiei. El spune că știința arată că munca de acasă face personalul mai productiv – și mai fericit. Încă din 2015, el a publicat cercetări care arată, într-un studiu efectuat pe 16.000 de angajați ai centrelor de apeluri, că persoanele care lucrau de acasă au fost cu 13% mai eficiente decât colegii lor de la birou.
Pe de altă parte, Congresul Sindicatelor a avertizat că munca de acasă riscă să creeze o „nouă diviziune de clasă”, deoarece lucrătorii din prima linie din supermarketuri și spitale, mecanicii și alte locuri de muncă centrate pe client nu au opțiunea de a lucra de acasă.
Marile bănci globale Goldman Sachs și JP Morgan s-au plâns că este imposibil să „te grăbești” de acasă. Dar șefii băncilor au fost forțați ulterior să cedeze, din cauza temerilor de a pierde talentul. Directorul executiv al Goldman Sachs, David Solomon, spunea că „lucrul la distanță nu este ideal pentru noi și nu este o nouă normalitate, ci o aberație pe care o vom corecta cât mai repede posibil”. Dar un an mai târziu, mai puțin de jumătate din angajații băncii se prezentau în mod regulat la sediul din New York, forțându-l pe Solomon, care este DJ de club în timpul său liber, să… roage personalul să revină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *