◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Președintele din Filipine, Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr., va acredita… vloggeri pe post de jurnaliști

Peste tot în lume, rolul tradițional al jurnaliștilor ca gardieni ai adevărului este contestat. Acolo unde odinioară a existat un flux aproape unificat de știri de la diverse posturi care subscriu la normele de conduită profesională, acum există o cacofonie de voci și imagini care merg în toate direcțiile. Și acolo unde mass-media de masă au controlat cândva narațiunea publică, puterea s-a mutat către furnizorii de informații de pe internet în general și de social media în special. Cei mai mulți dintre acești oameni nu sunt înarmați decât cu o opinie și un telefon mobil, dar au reușit să ajungă la un nivel care rivalizează cu al multora dintre dintre cei școliți și formați în jurnalism.
Având în vedere acest peisaj, anunțul făcut de secretarul de presă desemnat în Filipine, potrivit căruia viitoarea administrație a președintelui ales Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr., fiul fostului dictator Ferdinand Marcos, va acorda prioritate acreditării… vloggerilor, a stârnit rumoare în rândul profesioniștilor media. „O parte din rolul important al mass-media tradiționale într-o societate este de a acționa ca supraveghetori și de a ridica vocea împotriva corupției guvernamentale și a abuzului de putere, dar liderii populiști au considerat mass-media drept inamici tocmai din cauza raportărilor critice. Dar există pericole inerente în această trecere spre acreditarea de vloggeri, bloggeri și așa-numiți influenceri. Majoritatea dintre ei nu au disciplina riguroasă, pregătirea și experiența necesare pentru a deveni canale imparțiale de informare. Mai mult, cei mai mulți vloggeri produc conținut pentru a câștiga venituri uriașe, în timp ce jurnaliștii profesioniști sunt plătiți cu salarii de către organizațiile lor de știri după ce respectă regulile și normele profesiei. Pericolele sunt deosebit de acute atunci când vloggerii sunt ridicați la o poziție de influență care le va permite să transmită politica guvernamentală direct de la sursă (sub pretextul acoperirii știrilor), fără a beneficia de pregătirea și abilitățile pe care le au jurnaliştii în ceea ce privește verificarea informațiilor, săpând mai adânc pentru a ajunge la adevăr și ajutând publicul să înțeleagă ceea ce se întâmplă în jur”, notează inquirer.net.
Peisajul actual este o provocare pentru toți practicienii jurnalismului. „Câștigarea audienței către sursele credibile de informații este testul suprem cu care se confruntă jurnaliștii filipinezi în aceste vremuri dificile”, conchide publicația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *