◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Informarea, în război cu dezinformarea profesionistă

Ultimul raport al organizației Reporters sans frontières (RSF) privind libertatea presei arată schimbări importante în Indexul mondial. Potrivit evaluării RSF, România este declasată cu 16 locuri și ajunge pe poziția 56 între cele 180 de țări evaluate. Căderea atrage și o ,,retrogradare”, de la situația ,,satisfăcătoare” în care era plasată libertatea presei din România în 2020 și 2021, la categoria ,,îngrijorătoare”.
Este o schimbare conjuncturală sau rezultatul unui proces de degradare a condițiilor în care lucrează breasla noastră? Nu putem desprinde raportul RSF de involuția democrației la nivel global sub presiunea pandemiei, cu măsurile preluate din terminologia și metodele disciplinei militare. Acestea ,,au pus covorul” pentru trecerea în atmosfera conflictului sângeros din Ucraina.
Războiul informațional a devenit realitatea pregnantă în care se desfășoară munca ziariștilor implicați în tratarea subiectelor care privesc direct sau implicit zonele de conflict. Nu este nevoie de teorii suplimentare pentru a dezvolta și adapta aspectele concrete în care informarea, care este legea de bază a presei, devine dezinformare. Mijloacele de împingere spre complicitate deliberată sau de influențare subliminală pentru ca ziaristul să alunece în capcana adevărului ,,sevit”, să devină astfel pion pe frontul unei realități ,,coafate” sau complet false, au o paletă largă, bine pusă la punct prin experiențe cristalizate, susținute de instituții abilitate. Francezul Vladimir Volkoff , un clasic al ficțiunilor „documentate” din perioada Războiului Rece, în al său „Tratat de dezinformare” a oferit breslei, la începutul anilor `90, un consistent manual al tehnologiei capturării și manipulării faptelor prin care negrul se face alb, sau invers. De atunci, conflicte „calde”, în Irak și Afganistan, au ,,perfecționat” tehnica manipulării informației, aduse prin extinderea și implicarea social-media la dimensiuni sufocante pentru presa tradițională. În noul context geopolitic, mai complicat, cu un război ajuns lângă frontierele noastre, presiunea asupra mass-media se accentuează și-i supune pe ziariștii profesioniști la un sever examen. Nu este un truism că știrile false sau partizanatele pot fi la fel de periculoase ca bombele.
Fenomenul dezinformării erodează și siguranța locurilor de muncă ale ziariștilor, prin pierderea credibilității produselor editoriale, reducerea tirajelor și audiențelor. Un sondaj recent privind libertatea de exprimare a jurnaliștilor americani arată că 90% dintre ei afirmă că locurile de muncă sunt afectate de conținutul fals cu care sunt inundați. Sursele dezinformării sunt, în ordine, teoreticienii conspiraționiști, oficiali guvernamentali și politicieni, organizații special concepute pentru a răspândi știri false. În consecință, apar ziariști specializați și compartimente de ,,autoapărare” în redacții, pentru blocarea dezinformărilor. Cred că organizarea instituțională, sub tutele bugetare sau ONG-uri cu aparențe de independență, cu obiectiv anunțat de depistarea de facke news este riscantă și nu rezolvă problema.
Este de apreciat că relatările ziariștilor români, deveniți peste noapte reporteri de front, s-au înscris în coordonatele profesionale și deontologice pe care le sublinia generalul de brigadă (rtr.) dr. Gheorghe Văduva, distinsul membru al Consiliului Director al UZPR, imediat după declanșarea invaziei: ,,Cei care au harul de a relata și de a transmite ceea ce văd și ce se întâmplă sunt primii chemați să explice cauzele care au generat această escaladare,c e a determinat cele două părți să se comporte așa cum o fac”.

Dan Constantin

(Revista UZP nr. 26/2022)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *