◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Atelierele Brâncuși 2019 (august – septembrie, Curtișoara, Rânca, județul Gorj)

În perioada 12 august – 3 septembrie,  Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” organizează împreună cu Primăria Municipiului Târgu-Jiu și Consiliul Local – în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” – tradiționalul Simpozion Internaţional de Sculptură, Pictură și Grafică din cadrul Atelierelor Brâncuşi, ediția 2019.

Deschis pe 12 august, Atelierul de sculptură este găzduit de Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, iar Atelierul de pictură și grafică se va desfășura în stațiunea montană Rânca, începând cu data de 26 august.

În calitatea sa de curator, devenită de-a lungul precedentelor ediții o garanție a valorii celor invitați, sculptorul și profesorul universitar Vlad Ciobanu a ales acum doi artiști de prim rang: Ion Iancuț și Carmen Tepșan. Sculptorul Ion Iancuț este o personalitate artistică bine cunoscută în țară și în afară. A absolvit Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București în anul 1974. Pe parcursul a peste patru decenii, a creat în taberele de sculptură de la Măgura, Lăzarea, Arcuș, Hobița, Căsoaia, Burgas (Bulgaria), Soveja, Oarba de Mureș, Dumbrava Sibiului, Visnerysbacy (Cehoslovacia), Leipzig și Iserlohn (Germania), Apeldoorn (Olanda), Mtheta (Gruzia), Otaru-Hokaido (Japonia) ș.a. Criticul de artă Constantin Prut consideră că prin viziunea sa ”dantescă și protestatară, totodată, pe care unii o numesc expresionism, dar care, ca atitudine estetică și morală, este veche de când lumea, Iancuț aparține acestei ilustre falange de conștiițe artistice, care se nutresc din acest malefic marasm al lumii, cu speranța că strigătul său va fi odată vindecător.”

Carmen Tepșan este, de asemenea, absolventă a Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București. A participat la peste 150 de expoziții personale și de grup, în țară și străinătate, precum și la peste 40 de simpozioane de sculptură naționale și internaționale, dintre care amintim pe cele din Turcia, Egipt, Argentina, Germania, Guatemala, Mexic ș.a. Criticul de artă Luiza Barcan apreciază că sculptorița Carmen Tepșan este ”erebrală, cu un simţ exersat al proporţiilor armonioase, îşi plasează sculptura undeva pe graniţa uneori fragilă dintre figurativ şi non-figurativ, o sculptură ce intră într-un dialog plin de substanţă cu spaţiul pe care-l cucereşte şi subordonează”.

Atelierele Brâncuşi se constituie într-un proiect multi-art, dedicat nu doar ariștilor vizuali profesioniști, ci și stimulării creativităţii şi a creaţiei artistice în rândul tinerilor, elevi şi studenţi, cu scopul valorificării la nivel naţional şi internaţional a potenţialului oferit de Ansamblul brâncuşian, dar se preocupă și de elaborarea unor materiale documentare şi de cercetare pornind de la moştenirea brâncuşiană. Calitatea incontestabilă a acestui demers inițiat și dezvoltat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și vizibilitatea pe care o au artiștii selectați se adaugă consistent la promovarea Ansamblului sculptural de la Târgu Jiu ca operă fundamentală în creaţia brâncuşiană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *